Patronul Bistim Dera SRL Ioan Sorin Buţă a fost reţinut. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au anunţat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timişoara, printre care cel în care trei oameni şi-au pierdut viaţa, există indicii că a fost folosită substanţa Delicia- Gastoxin care conţine fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială.
Conducerile DSP şi DSVSA Timiş nu au putut răspunde, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, la întrebarea dacă firma Bistim Dera SRL avea autorizaţie să folosească substanţa toxică sau ce instituţie ar fi trebuit să elibereze avizul pentru folosirea substanţei toxice.
”Firma avea autorizaţie sanitar veterinară din 2015. El este complet şi conform... Problema e că de dimineaţă am făcut verificări pe internet şi apare la altă adresă şi probabil în momentul acesta noi autorizăm doar punctul de lucru, nu sediul social. Dacă se adevereşte, el figurează la altă adresă şi înseamnă că în acest moment nu este autorizat sanitar veterinar”, a declarat Cristina Popa, directorul DSVSA Timiş.
Citeste si: Patronul firmei care a făcut deratizarea şi dezinsecţia în blocul unde au murit trei oameni a fost reţinut
Cornelia Malac, directorul DSP Timiş a adăugat că ”unitatea care prestează serviciile este obligată să obţină autorizaţia şi acele atestate fitosanitare”.
”Fiecare substanţă trebuie atestată fitosanitar. Înainte era o structură la Direcţia Agricolă, acum e o comisie care ţine direct de Ministerul Agriculturii. DSP trebuie să verifice această unitate dacă informează populaţia, dacă foloseşte substanţele şi recomandările producătorilor”, a adăugat ea.
Întrebată, de asemenea, dacă DSP Timiş a făcut vreo verificare la firma Bistim Dera SRL care a făcut dezinsecţie şi deratizare în blocul în care au murit trei oameni, Cornelia Malac a răspuns negativ.
Între timp, marţi dimineaţă, la ora 8.00, la Spitalul Judeţean Timişoara mai erau 8 adulţi internaţi, la Spitalul Municipal, alţi trei, iar la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” mai sunt 19 copii internaţi. În total, 30 de persoane se află încă în spitale, după acţiunile de dezinsecţie şi deratizare din cele două blocuri de locuinţe care au fost evacuate luni.
Şase persoane sunt cazate la un hotel, la Mitropolia Banatului si la Liceul Silvic din Timişoara, în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi. Restul oamenilor evacuaţi s-au adăpostit la rude si prieteni.