Duminica Floriilor 2023. Sărbătoarea Floriilor este ultima zi de fericire, întrucât, imediat după aceasta, intrăm în Săptămâna Patimilor. 

Floriile reprezintă una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Această sărbătoare este așteptată cu mare fast. Ea simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată. 

Duminica Floriilor are rolul de a-i pregăti pe creștin-ortodocși de biruința lui Iisus Hristos, de duminica ce urmează, Ziua Învierii.

Pe ce dată are loc sărbătoarea în acest an?

De asemenea, Floriile deschid o săptămână foarte importantă pentru Paști,  cunoscută de ,,Săptămâna Mare'', după cele 40 de zile de post. În acest an, Floriile au loc pe 9 aprilie 2023.

Citește și: Ce semnificație are Pasca de Paște. Credincioșii o pregătesc în ajun de Înviere!

Iată când are loc sărbătoarea în anii următori.

2023 – 9 aprilie
2024 – 28 aprilie
2025 – 13 aprilie
2026 – 5 aprilie
2027 – 25 aprilie
2028 – 9 aprilie
2029 – 1 aprilie
2030 – 21 aprilie

Ce tradiții și obiceiuri există de Florii?

Iată cele mai cunoscute tradiții de Florii 2023! 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

O tradiție foarte cunoscută este aceea a ramurilor de salcie. Ortodocșii aduc ramuri de salcie la biserică, în dimineața de duminică, ce urmează a fi sfințite. După încheierea slujbei, fiecare creștin urmează să ia o creangă de salcie, pe care o aduc acasă.

Aceasta trebuie să fie păstrată într-un loc curat, lângă o icoană. 

Salcia este considerată cu puteri nebănuite. În vreme de necaz sau boală, este un ajutor celui care o folosește.

Acestea aduc aminte de ramurile de finic și măslin, ramuri cu care Mântuitorul a fost întâmpinat la intrarea in Ierusalim.

Citește și: VIDEO- Paștele vine cu scumpiri la carne. Românii sunt nevoiți să se chibzuiască

În această zi, gospodinele coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. Pâinile trebuie împletite din aluat de grâu. Acestea sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat.

Pâinile trebuie date celor săraci pentru a fi feriți de cele rele.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De asemenea, în această zi, fetele trebuie să fiarbă apă cu busuioc. Ele trebuie să meargă la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi.

Scopul este acela de a avea un păr sănătos și strălucitor.

Apa se pune apoi la rădăcina unui păr înflorit, rostind: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

Aşa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.

În această zi se mănâncă pește. Este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Potrivit tradiției, peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare. Cine va mânca, se va lecui de orice boală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si