Close sidebar
Close sidebar

După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere

Maria Zaytsava a devenit cunoscută în întreaga lume la 19 ani, când a protestat împotriva dictaturii din Belarus. Cinci ani mai târziu, ea a murit luptând pe frontul din Ucraina împotriva invadatorilor ruși trimiși de Vladimir Putin.

Sorin Negru,

Maria Zaytsava, eroina protestului anti-Lukasenko, a murit 5 ani mai târziu

[Sursa foto: Radio Free Europe]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Imaginea cu Maria plină de sânge a devenit virală și a fost văzută în întreaga lume, un simbol al brutalității forțelor de securitate din Belarus, dar și al rezistenței și curajului protestatarilor care se opun unui regim autoritar.

Citește și: Atac cu rachete al Rusiei în centrul Kievului. Cel puțin 4 oameni au murit

Era august 2020 și imaginea înfățișa o tânără așezată la pământ, cu fața și capul acoperite de sânge, primind îngrijiri medicale.

Numele femeii era Maria Zaytsava, iar atunci avea doar 19 ani. Ea s-a numărat printre zeci de mii de oameni, mulți dintre ei tineri, care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva realegerii președintelui belarus Lukasenko, într-un scrutin condamnat la nivel internațional ca fiind incorect.

Forțele de securitate au răspuns cu o represiune brutală, arestând peste 30.000 de persoane, dintre care multe au raportat torturi și rele tratamente în timp ce erau în arest.

Maria Zaytsava a murit la o zi după ce a împlinit 24 de ani

Pe 17 ianuarie 2025, la o zi după ce a împlinit vârsta de 24 de ani, Maria Zaytsava a murit luptând pentru Ucraina, scrie RFL/RE.

În ciuda obiecțiilor familiei sale, în 2020, Maria Zaytsava a călătorit din orașul ei natal Homel, în sud-estul Belarusului, pentru a se alătura protestelor de la Minsk.

Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro

Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

În seara zilei de 9 august 2020, ea a fost printre protestatarii adunați în centrul orașului Minsk, care au fost brutalizați de forțele de securitate.

"La un moment dat, au zburat grenade spre noi și au început să împuște oameni cu gloanțe de cauciuc”, a declarat un martor ocular. "A fost șoc, nimeni nu putea înțelege ce se întâmplă, de ce făceau asta. Au fost explozii peste tot și am văzut o mulțime de oameni însângerați".

Maria Zaytsava era în fața mulțimii când forțele de securitate au atacat cu tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade.

„Am stat liniștiți, strigând”, și-a amintit mai târziu Zaytsava despre acea noapte. „Îmi amintesc că [foloseau tunuri cu apă] asupra noastră, apoi a avut loc o explozie și am stat întinsă la pământ. După aceea nu-mi amintesc nimic... Am fost orbită”.

Eroină pe frontul din Ucraina

Când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Zaytsava a găsit o nouă chemare.

Ea s-a oferit inițial voluntar pentru a ajuta refugiații ucraineni din Republica Cehă, dar până în primăvara anului 2023, ea a decis să se alăture Legiunii Străine ucrainene, o unitate militară ucraineană compusă din voluntari străini.

„Era atât de mică, nu avea o armă, deci unde ar trebui să meargă?” și-a amintit Ales Petrouski, un medic senior al Legiunii Străine ucrainene și comandantul lui Zaytsava.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

După ce a petrecut timp pe frontul ucrainean, ea s-a întors în Cehia după ce s-a rănit la mână. Dar, după ce și-a căutat de lucru, ea a decis să se întoarcă în prima linie ucraineană pentru a doua oară în ianuarie 2024.

Un an mai târziu, ea a fost ucisă în acțiune în apropierea orașului Bakhmut, din estul Ucrainei, care fusese capturat de forțele ruse în mai 2023 și de atunci a avut loc lupte aprige.

Scriind unei prietene apropiate după revenirea ei în prima linie, Zaytsava și-a declarat dorințele în cazul în care va muri: „În chestionarul militar, am indicat că sunt ateu. Nu știu dacă acest lucru va afecta posibila mea înmormântare, dar eu nu aș vrea să fie îngropat sub cruce”.

"Grav rănită în timpul protestelor din Belarus din 2020, Maria și-a dat viața pentru libertate”, a declarat liderul opoziției din Belarus, Svyatlana Tsikhanouskaya, despre moartea lui Zaytsava.

Maria Zaytsava a fost, spune adversara lui Lukasenkp, "o icoană a revoluției noastre”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI