Magazinele din Germania raționalizează consumul de ulei, pe fondul unei crize declanșate de războiul din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondial de ulei de floarea soarelui.

Uleiul de floarea soarelui se găsește greu

Florin, un cetățean român stabilit în Germania, a mers în 3 magazine diferite pentru a găsi o sticlă de ulei, dar fără succes.

"Ia, uitați ce scrie aici! Doar 3 litri de ulei pe gospodărie."

Citeste si: Papa Francisc spune că a aflat de la Viktor Orban când oprește Rusia războiul

Aceeași poveste și în următorul magazin. Rafturile care trebuiau să fie pline cu ulei sunt goale.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"De o lună și jumătate, o singură dată am găsit ulei aici, și ala la vreo 5 euro si ceva. După cum se vede, lipsește, lipsește cu desăvârșire."

Citeste si: Român din Marea Britanie, implicat în atacurile hackerilor ruşi de la "Killnet". Ce a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode

Al treilea magazin, același rezultat.

"După cum se vede, numai ulei de măsline, de rapiță, și cam atât."

Ca să cumpere ulei de floarea soarelui, trebuie să meargă la singurul magazin românesc din oraș, dar aici, prețul unei sticle de ulei este dublu față de România, mai exact 4 euro litrul.

O nouă unitate de procesare a uleiului de floarea-soarelui în Ilfov

Cu o capacitate mai mare de procesare, România ar putea urca şi ea în clasamentul ţărilor exportatoare de ulei, mai ales că ţara noastră este cel mai mare producător de seminţe de floarea soarelui din Uniunea Europeană.

Citeste si: Rusia va limita exporturile cu grâu doar la țările „prietenoase”

O nouă unitate de procesare a uleiului de floarea soarelui şi-a deschis astăzi porţile într-o localitate din judeţul Ilfov. Aproximativ 13 milioane de euro a totalizat investiţia, care aparţine unor americani.

Citeste si: VIDEO- România este campioană la producția de floarea-soarelui, dar nu profită de acest lucru

Şi guvernul român sprijină iniţiativele de acest gen. 200 de milioane de euro sunt prevăzuţi la buget pentru astfel de investiţii doar în acest an.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul Jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si