Dupa "pesta porcina" ar putea veni si "pesta oilor"! Ce spun specialistii
Dupa virusul care a afectat porcii, un nou pericol ameninta Romania – Pesta Micilor Rumegatoare (PMR), o boala letala pentru ovine.
“Ovinele si caprinele sunt in pericol de a fi afectate de pesta micilor rumegatoare al carei focar se afla la granita de sud a Romaniei, in Bulgaria”, a declarat senatorul PNL Iancu Caracota, intr-un comunicat.
Acesta solicita ministrului Agriculturii, Petre Daea, “ca inainte sa-si dea demisia sau sa fie remaniat din Guvern, sa ia masuri concrete” pentru ca aceasta boala sa nu intre pe teritoriul Romaniei.
“Poate nu intelege, dar programul sau favorit – Alege Oaia – prin care sunt promovate produsele din carne de oaie, va fi stopat daca nu se vor lua masuri concrete pentru blocarea pestei rumegatoarelor”, a spus Caracota, cu referire la Daea.
“Daca Ministerul Agriculturii nu se misca repede, efectele vor fi dramatice ca si in cazul pestei porcine: se vor inchide crescatorii de animale, in consecinta se vor pierde locuri de munca, gospodariile oamenilor vor fi afectate, iar exporturile vor fi blocate”, a avertizat senatorul PNL.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Maladia PMR se transmite prin contact direct intre animale, iar mortalitatea depaseste 60% in cazul animalelor infectate. Boala se intinde din Asia pana in Africa si, mai nou, a ajuns si in Europa, prima si pana acum singura tara afectata a Uniunii Europene fiind Bulgaria.
UE a impus masuri stricte pentru a se asigura ca boala animalelor care s-a raspandit in regiunea Strandzha din Bulgaria, aproape de granita cu Turcia, nu se va mai raspandi, dupa cum a declarat Directia Generala pentru Sanatate si Alimentatie a Comisiei Europene, citat de site-ul balkaninsight.com.
Directorul Agentiei pentru Siguranta Alimentara din Bulgaria, Damyan Iliev, a anuntat ca peste 4.000 de ovine si caprine au fost sacrificate in regiunea Strandzha, pentru a preveni raspandirea bolii si pentru a evita interzicerea, de catre UE, a exporturilor de lapte si produse lactate din tara de la sud de Dunare.
“Avand in vedere contextul epidemiologic alarmant in care Bulgaria a notificat pana la data de 30 iulie, prin sistemul World Animal Health Information System (WAHIS), 6 focare de PMR”, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Brasov a dispus in perioada urmatoare mai multe masuri de prevenire a aparitiei bolii, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei.
Printre masurile anuntate se enumera informarea in scris a operatorilor economici care desfasoara sau intentioneaza sa desfasoare activitati de comert cu rumegatoare din Bulgaria, despre situatia epidemiologica sub raportul PPR, inclusiv zonele de restrictii si prezentarea principalelor simptome ale bolii; notificarea DSVSA Brasov pentru orice intentie de achizitie de ovine sau caprine din Bulgaria; desemnarea la nivelul DSVSA Brasov a unui responsabil de boala PPR; monitorizarea sporita a transporturilor de animale in cadrul comertului intracomunitar cu Bulgaria.
Sursa: Realitatea Financiara