Acuzi de multa vreme dureri de genunchi sacaitoare si enervante? Trateaza-le cu seriozitate! Specialistii au descoperit ca o treime din populatia adulta experimenteaza un anumit tip de durere articulara in fiecare luna. Acestia sustin ca genunchii se afla printre zonele in care apar cele mai dese dureri. Iata insa cand trebuie sa te ingrijoreze o durere de genunchi si cand ar fi indicat sa te adresezi de urgenta medicului.
Inainte de toate, trebuie sa va spunem ca durerile de genuchi sunt insotite de cateva simptome.
- Umflaturi
- Rigiditate
- Roseata
- Caldura in zona respective
- Slabiciune
- Pocnituri, trosnituri si scartait a articulatilor
- Febra
- Instabilitate
Durere de genunchi- Sindromul durerii patelofemorale
Sindromul durerii patelofemorale, cunoscut şi ca genunchiul alergatorului, este intalnit des in randul sportivilor amatori sau de performanta. Simptomele acestui sindrom pot include durere in spatele sau in jurul piciorului, durere in timp ce se indoaie piciorul, umflarea genunchilor sau senzatii de pocnituri si ,,macinare’’ in genunchi.
Sindromul durerii patelofemorale poate afecta unul sau ambii genunchi si in aceste cazuri este indicat sa mergeti la medic.
Durere de genunchi- Condromalacia rotuliana
Condromalacia rotuliana se refera la inmuierea si distrugerea cartilajului de pe partea inferioara a genunchiului sau a patelei. Este una dintre cauzele comune ale durerii genunchiului, mai ales la femei.
Condromalacia rotuliana este cauzata de o aliniere necorespunzatoare sau de pozitionarea necorespunzatoare a patelei in timp ce aceasta se deplaseaza peste femur. Cel mai frecvent simptom este o durere surda in spatele rotulei.
Si in acest caz va sfatuim sa va adresati specialistului, sa mergeti la control si sa va pregatiti de tratament.
Durere de genunchi- Tendonita patelara
Tendonita patelara este o leziune ce se datoreaza solicitarii excesive ce afecteaza tendonul patelar, care se afla chiar sub rotula genunchiului. Ea leaga rotula de tibie, iar in popor este numit genunchiul ,,saritorului”.
Activitatile care necesita sarituri si aterizari frecvente suprasolicita tendonul patelar. Si rezultatul este o ruptura a tendonului de dimensiuni mici. Este des intalnita in cazul sportivilor, dar poate fi, de asemenea, rezultatul procesului de imbatranire.
Semnele si simptomele tendonitei pateliene pot include durere si sensibilitate la nivelul tendonului, ingroaarea sa, rigiditate si durere intensificata la sarituri, aterizari sau alergari. Cel care acuza o durere de acest fel ar fi indicat sa mearga la medic.
Acestea sunt doar o parte dintre afectiune serioase care pot cauza dureri de genunchi.