Potrivit unor statistici ale Institutului „Matei Bals” obtinute de News.ro, de aproape o luna, la camera de garda a spitalului s-au prezentat zilnic oameni muscati de capuse. In ultima saptamana sunt cam 50 de cazuri pe zi. Din fericire, pana acum nu a fost inregistrat niciun caz de Boala Lyme”, arata statisticile.
La randul lui, cercetator stiintific gradul l, Alexandru Vladimirescu de la Institutul Cantacuzino, Laboratorul de entolologie medicala, a declarat pentru News.ro ca „a venit anotimpul capuselor". In Romania, cea mai raspandita specie de capusa este Ixodes ricinus, la fel ca si in multe tari din intreaga lume, specia care poate transmite Borrelioza Lyme.
„Capusele sunt hectoparaziti, adica paraziti de suprafata atat la om-accidental, cat si la animale-preferential, ce au nevoie de gazde, sunt hematofage, se hranesc cu sange.
Sangele este utilizat de capuse pentru a naparli si a ajunge la maturitate si, desigur a produce oua care refac ciclul vital. Despre capuse se se pot spune foarte multe lucruri, important este ca ele sunt artropode, adica vectoare, nu sunt insecte, sunt rude cu acarienii. Sunt artropode vectoare, ele prin ciclul lor de viata implica gazde si pot transmite, in procesul de hranire, diverse boli, respectiv,agenti patogeni, care dezvolta boli in aceste gazde.
De pilda, cea mai cunoscuta si cea mai raspandita la noi, in liziera padurilor, dar si pe pajisti, dar si in Europa si in lume, este capusa Ixodes ricinus, care este o capusa de mici dimensiuni si care poate transmite Borrelioza Lyme, care este o boala insidioasa, grava, care daca nu este tratata la timp poate sa ajunga la deces”, a mai spus cercetatorul de la Institutul Cantacuzino.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Agentul etiologic al bolii este o bacterie, o spirocheta, Borrelia. Sunt mai multe specii de Borrelia in tara noastra.
Oamenii, dar si autoritatile, trebuie sa ia urgent masuri pentru a evita cresterea numarului de capuse care ar putea afecta populatia.
Masurile de protectie personale sunt cele mai importante. Cei care merg in parcuri, paduri, campuri cu verdeata multa trebuie sa poarte pantalni lungi si sosete de culoare deschisa.
De asemenea, pot fi folosite niste substante de protectie (o subtanta activa care da rezultate este dietil toloamida sau asa numitul DEET) pentru cateva ore.
Dar cel mai important este sa fie verificate hainele si pielea.
Exista capuse care pot transmite si virusi si paraziti.
“Cele mai periculoase capuse pot transmite si virusuri si paraziti. In 1999 an avut o epidemie de encefalita de capusa, produsa de un virus care este virusul encefalitei de capusa, care este tot o ruda a lui West Nile si care s-a produs nu din cauza unor muscaturi
sau intepaturi de capuse, ci din cauza laptelui nefiert. Deci si laptele nefiert provenind de la animale care au fost infectate cu virusul encefalitei de capusa poate sa transmita la om virusul si sa creeze viremie si toate conditiile bolii ”, a adaugat specialistul.
Boala Lyme a fost inclusa in sistemul national de supraveghere in anul 2015.