Solstițiul de iarnă 2022. Iată când va avea loc solstițiul de iarnă în 2022 și ce tradiții trebuie respectate!

Ce reprezintă solstițiul de iarnă?

Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal marchează mijlocul iernii. Astfel, poziția Soarelui pe cer, în acel moment, este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

Solistițiul de iarnă reprezintă unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului, împreună cu echinocțiul de primăvară și cel de toamnă și solstițiul de vară.

Care este semnificația termenului ,,solstițiu''?

Termenul de „solstițiu” provine din latinescul “solstitium”, însemnând literal „Soare nemişcat” (din latinescul “sol, solis, solem” (Soare) şi “stitium”, derivat din verbul “sisto, sistere, stiti, statum” – “a opri/a menţine/a rămâne constant/ a face să stea”).

Totodată, în unele țări acest eveniment este considerat ca începutul iernii. Însă, în meteorologie, se consideră că iarna e deja începută cu aproape trei săptămâni înainte de venirea solstițiului de iarnă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Solstițiul de iarnă, tradiții și obiceiuri

În astronomie, sunt denumite solstiții momentele din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare vara sau cel mai mic iarna din an.

Ce tradiții există în această zi?

În tradiția străveche se spune că de solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur, ci trebuie să petreci în compania cuiva cea mai lungă noapte a anului.

Mai mult, nu e bine să umbli singur pe stradă, mai ales noaptea, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele care circulă libere peste tot.

În unele zone ale țării există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. Totodată, românii obișnuiesc să dea de pomană oamenilor nevoiași. Se pregătesc bucate alese, de dulce, care se oferă pentru sufletele celor adormiți.

Conform unei alte superstiții, oamenii se rugau când avea loc solstițiul. După rugăciune, se ţineau petreceri cu foc, se cânta şi se dansa până la asfinţit, când oamenii coborau la casele lor. Se organizau și petreceri, oamenii beau și mâncau până târziu și petrecerea putea ține până dimineața.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2022. Când începe toamna astronomică

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si