Echinocțiul de toamnă are loc anual, în ultima decadă a lunii septembrie. În acest an, echinocțiul are loc sâmbătă, 23 septembrie, la ora 9.50.

Echinocțiul de toamnă 2023 are loc pe 23 septembrie. Ce semnificația are această dată? 

În ziua echinocțiului de toamnă, ziua va deveni egală cu noaptea. După ziua echinocțiului de toamnă 2023, ziua va fi mai scurtă decât noaptea până la echinocțiul de primăvară, 21-22 martie 2024. 

Citește și: Când este echinocțiul de toamnă 2023. Toamna astronomică ne bate la usă

De asemenea, după data echinocțiului de toamnă, zilele se vor scurta treptat, iar nopțile vor deveni mai lungi până la solstițiul de iarnă.

Echinocțiul de toamnă 2023. Ce înseamnă din punct de vedere astronomic?

Pentru noi, aflați în emisfera nordică, echinocțiul de toamnă 2023 înseamnă începutul oficial al toamnei, însă, în emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie  marchează începutul primăverii.

Astfel, la latitudinile țării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce înseamnă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Punctul echinocțiului de toamnă se mai numește și „punct autumnal” și se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează în această zi, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Astfel, aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. 

Citește și: Când se schimbă ora în 2023? România trece la ora de iarnă! În acest weekend din octombrie vom dormi mai puțin

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord, începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Când are loc echinocțiul de toamnă în următorii ani  2024-   22 septembrie, ora 15:44

Iată când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii ani.

2024-   22 septembrie, ora 15:44

2025-   22 septembrie, ora 21:19

2026-   23 septembrie, ora 03:05

2027-   23 septembrie, ora 09:02

2028-   22 septembrie, ora 14:45


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si