Echinocţiul de toamnă 2023: Ce semnificație are și pe ce dată pică?
Echinocţiul de toamnă 2023: Echinocțiul de toamnă marchează intrarea în anotimpul toamna. Ce semnificație are și pe ce dată pică?
Echinocţiul de toamnă 2023. Echinocțiul are loc de două ori în fiecare an. Prima dată este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică echinocțiul de primăvară în emisfera nordică, iar apoi echinocțiul de toamnă în cea sudică.
Echinocțiul de toamnă are loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, la ora 09.49.
Citește și: VIDEO- Primăvara astronomică începe la ora 23:24
Astfel, „Echinocțiu” marchează momentul în care ziua devine egală cu noaptea.
Echinocțiul de toamnă reprezintă începutul toamnei astronomice. Acest eveniment nu are loc mereu pe aceeași dată pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost introdus calendarul gregorian, 1582, echinocțiul de toamnă a avut loc în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent s-a produs pe 22 sau 23 septembrie.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În cazul echinocțiului de toamnă ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, la fel ca la echinocțiul de primăvară.
Odată cu Echinocțiul de toamnă începe și toamna astronomică. După echinocțiul de toamnă ziua devine mai scurtă, iar noaptea mai lungă, până la solstițiul de iarnă.
Conform tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă.
Citește și: Când este echinocţiul de toamnă 2022? Tradiția care ne arată cum va fi vremea la iarnă
Echinocțiul de toamnă 2023: În tradiție se mai crede că stadiul viermelui din gogoașa de stejar va prezice dacă anul va fi sec sau mănos.
Echinocțiul de toamnă 2023 are loc pe 23 septembrie la ora 9.49, ora României.
Tradiția spune că prunele care se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Tot de echinocțiul de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă. Mai mult, se mai crede că în această zi mor toate florile.
În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culege strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.
De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.