Echinoctiul are loc de doua ori pe an. Primul este cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca sudica in cea nordica, la 21 martie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera nordica si echinoctiul de toamna in cea sudica. Al doilea echinoctiu al anului este cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica, la 23 septembrie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera sudica si echinoctiul de toamna in emisfera nordica.
Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.
"Punctul echinoctiului de toamna, numit si "punct autumnal”, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.
Din punct de vedere astral, pe 22 septembrie, in ziua echinoctiului de toamna 2017, Soarele paraseste zodia Fecioarei si intra in Balanta.
Debutul toamnei marcheaza si inceperea targurilor si iarmaroacelor acestui anotimp, praznicele de pomenire a mortilor si de pomenile date pentru cei in viata.