Close sidebar
Close sidebar

Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022. Când și unde poate fi observată?

Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022. Eclipsele solare parţiale au loc atunci când Luna trece prin faţa Soarelui, dar îi blochează doar o parte din lumină. Iată ce spun specialiștii despre acest fenomen astronomic!

Alina Raducu,

Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022. Când și unde poate fi observată?

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022  este cea de-a 15-a eclipsă parțială din secolul al XXI-lea. O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel, total sau parțial, imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ.

Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022. Unde poate fi observată?

Specialiștii recomandă ca cei care observă aceste fenomene astronomice să poarte ochelari de eclipsă adecvaţi pentru a vedea în siguranţă eclipsele solare, deoarece lumina poate fi dăunătoare pentru ochi.

Eclipsa de Soare ce are loc pe 30 aprilie 2022 poate fi văzută în sudul Americii de Sud, în părți din Antarctica și deasupra unor părți din Oceanul Pacific și Oceanul Sudic.

Citeste si: Evenimentele astronomice ale anului 2022. Două eclipse pot fi văzute și din România, iar planetele vor fi vizibile aproape tot parcursul anului

Astfel, pe 30 aprilie, Luna va trece între Pământ și Soare, eclipsa maximă urmând să aibă loc la ora 20:41 UT, când până la 64% din discul solar va fi acoperit de Lună. Pentru a vedea cea mai mare amploare a eclipsei, spectatorii vor trebui să fie poziționați în Oceanul Sudic, la vest de Peninsula Antarctică.

Eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022. Când și unde poate fi observată?

[Sursa foto: PixaBay]

Două eclipse totale de Lună şi două eclipse parţiale de Soare în 2022

- Eclipsa parţială de Soare din 30 aprilie 2022: va fi vizibilă din sudul oceanului Pacific şi partea sudică a Americii de Sud, potrivit The Old Farmer's Almanac.

Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

- Eclipsa totală de Lună din 16 mai 2022: va fi vizibilă din America de Nord, Groenlanda, Oceanul Atlantic, vestul Europei şi vestul Africii. Din România se va observa doar începutul eclipsei parţiale.

- Eclipsa parţială de Soare din 25 octombrie 2022: va fi vizibilă din Rusia, vestul Asiei, estul Europei şi nord-estul Africii. În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem şi 32% în vestul ţării.

- Eclipsa totală de Lună din 8 noiembrie 2022: va fi vizibilă din Estul Rusiei, Japonia, Australia, Oceanul Pacific, vestul şi centrul Americii de Nord.

Citeste si: A început noul an astrologic. Ce schimbări aduce prima Luna Nouă în Berbec

O eclipsă de Lună poate avea loc doar în timpul lunii pline, mai exact atunci când Soarele, Pământul şi Luna se aliniază, iar Luna trece în umbra Pământului. Pământul proiectează două umbre pe Lună în timpul eclipsei. Penumbra este umbra exterioară parţială, iar umbra este cea completă, întunecată.

Însă, cei care urmăresc eclipsa în cele mai sudice părți ale Chile și Argentinei vor putea vedea aproximativ 60 la sută din soare acoperit de lună.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Câte eclipse de lună şi de soare au loc în 2022? Fenomene astronomice spectaculoase vor putea fi observate și din România

Pentru a putea vedea în siguranță toate fazele unei eclipse parțiale de soare sunt necesari ochelari de protecție.  Chiar dacă soarele poate să nu mai apară la fel de strălucitor pe cer, privitul direct la el vă poate răni grav ochii, așa că, dacă intenționați să vedeți eclipsa pe 30 aprilie, asigurați-vă că folosiți ochelari care respectă standardele internaționale de siguranță.

De asemenea, eclipsa de Soare din 30 aprilie 2022 face parte din ciclul Saros 119, care se repetă la fiecare 18 ani, 11 zile și care conține 71 de evenimente. Seria 119 a început cu eclipsa parțială de Soare din 15 mai 850 d.Hr. Ciclul Saros 119 conține eclipsele totale de Soare din 9 august 994 și 20 august 1012, o eclipsă hibridă din 31 august 1030. Are eclipsele inelare din 10 septembrie 1048 până la 18 martie 1950. Seria se termină la membrul 71 ca un eclipsă parțială din 24 iunie 2112. Cea mai lungă durată a totalității a fost de numai 32 de secunde la 20 august 1012. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI