Cel mai important fenomen astronomic al lunii mai 2021 se produce pe data 26 mai, când va avea loc o eclipsă totală de Lună. Din păcate fenomenul nu va fi vizibil din ţara noastră, ci doar din vestul Americii de Nord şi de Sud, estul Asiei sau Australia. 

Citeste si: Alertă meteo: Ce judeţe sunt afectate de instabilitatea atmosferică?

Ce este o eclipsă de lună

O eclipsă de Lună apare atunci când Luna se mută în umbra Pământului în raport cu Soarele. Acest lucru poate apărea numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate exact sau foarte strâns, cu Terra aflată la mijloc între celelalte două.

Tipul și lungimea unei eclipse lunare depind de apropierea Lunii de oricare dintre nodurile orbitei sale. O eclipsă totală de Lună poate dura până la aproape 2 ore, în timp ce o eclipsă totală de Soare durează doar până la câteva minute în orice loc dat, din cauza dimensiunii mai mici a umbrei Lunii.  

Spre deosebire de o eclipsă de Soare, care poate fi vizualizată doar dintr-o zonă relativ mică a lumii, o eclipsă de Lună poate fi privită din orice regiune a Pământului, cu condiția să fie noapte.

De asemenea, spre deosebire de eclipsele solare, eclipsele de Lună sunt vizibile în condiții de siguranță, fără protecție a ochilor sau precauții speciale, deoarece sunt mai slabe decât Luna plină.

Citeste si: Mercur retrograd in Gemeni( 31 mai- 21 iunie 2021). Cum influențează zodiile tranzitul mesagerului zeilor

Care este diferența dintre o eclipsă totală și una parțială

Diferența dintre eclipsa totală de Lună și o eclipsă parțială este dată de unghiul în care se află situat Pământul între Lună și Soare. Dacă întreg discul lunii este acoperit de umbra Pământului și nu se mai vede nici măcar un colț din satelitul natural al Terrei, este vorba de o eclipsă totală.

O Lună complet eclipsată este uneori numită "lună sângerie" datorită culorii sale roșiatice, care este cauzată de faptul că Pământul blochează complet lumina directă a soarelui din Lună. Singura lumină proiectată în acest caz de pe suprafața lunară este refractată de atmosfera Pământului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Această lumină apare roșiatică din același motiv și în cazul unui apus sau răsărit, este vorba de reflectarea luminii prin atmosferă.

Citeste si: Ploaie de stele mai 2021. Când are loc fenomenul și cum poți să vezi stelele căzătoare

Unde va fi vizibilă eclipsa totală de lună din 26 mai 2021

Eclipsa totală de lună din 26 mai 2021 va fi vizibilă din vestul Americii de Nord şi de Sud, estul Asiei și din Australia. 

Din fericire, fenomenul de "Superluna Sângerie" poate fi văzut și din România, cu condiția ca cerul să nu fie înnorat în noaptea care urmează.

Potrivit Patriciei Skelton, de la Observatorul Regal de la Greenwich, Marea Britanie, cel mai bun moment de urmărire a fenomenului denumit Luna sângerie va fi in primele ore ale diminetii de 26 mai

sau seara târziu, după apusul Soarelui, conform Ziare.com.

Citeste si: Spectacol pe cer! Cum s-a vazut superluna albastra sangerie la Constanta

Când va fi următoarea eclipsă de lună vizibilă în România

Eclipsele anului 2021:  26 mai 2021 – eclipsă totală de Lună  – vizibilă din Oceanul Pacific, estul Asiei, Japonia, Australia, vestul Americii de Nord şi de Sud.

10 iunie 2021 – eclipsă inelară de Soare  – în nordul extrem, Canada, Groenlanda şi Oceanul Arctic;. din România va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare cu o acoperire mică

19 noiembrie 2021 – eclipsă parțială de Lună  – vizibilă din America de Nord, nord-vestul Europei şi Africii, Asia, Australia şi Oceanul Pacific

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

4 decembrie 2021 – eclipsă totală de Soare  – totală în Antarctica şi în sudul oceanului Atlantic;  în Africa de Sud va fi vizibilă o eclipsă parţială de Soare

Cerul nopților de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Magnitudinea ei este 0, acest lucru însemnând că este una din cele mai strălucitoare stele de pe cer. 

Deasupra constelației Scorpius îl întâlnim pe Ophiucus, „omul cu șarpele”. Este o constelație mare, cu puține stele strălucitoare, dar cu un număr mare de roiuri globulare, potrivit astronomilor români.

Singurul fenomen astronomic deosebit vizibil din România va fi eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021, potrivit  Observatorului Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” Bârlad.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si