In articol:
- Edu.ro Subiecte Română BAC 2023. Ce subiecte au primit elevii la română?
- Calendar complet Bacalaureat 2023
UPDATE: Iată subiectele la română și baremul de corectare pentru mate-info și tehnologic și uman și pedagogic!
UPDATE: Candidații de la uman au avut de realizat la subiectul al III-lea caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat care să aparțină lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
UPDATE: Candidații de la profilul real au avut la primul subiect mai multe cerințe pe baza unui text suport „Ion Creangă viața și opera”, de George Călinescu.
Cerințele de la subiectul I:
- „Indică sensul secvenței „cu bună seamă”.
- Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
- Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
- Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț.”
- Precizează o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”,
La subiectul II candidații au trebuit să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să își arate recunoștința față de școlile în care au fost formați, bazându-se și pornind de la fragmentul de text „Ion Creangă- viața și opera” de George Călinescu.
Iată subiectele de la profilul real și tehnologic de la BAC 2023- ROMÂNĂ, publicate de Libertatea.ro.
Edu.ro Subiecte Română BAC 2023. Subiectele pe care elevii le au de rezolvat astăzi vor fi disponibile începând cu ora 12:00, atunci când examenul la Limba și Literatura Română se va încheia pentru candidați. Baremul de rezolvare pentru subiectele picate va apărea începând cu ora 15:00.
După ora 08:00 elevii au acces în sălile de examen, urmând ca de la ora 09:00 să înceapă examenul la romană. Fiecare elev va primi foaia cu subiecte care diferă în funcție de profil.
Baremul va fi disponibil pe site-ul oficial al Ministerului Educației- subiecte.edu.ro/2023/bacalaureat/Subiecte_si_bareme.
Edu.ro Subiecte Română BAC 2023. Ce subiecte au primit elevii la română?
Candidații au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele primite. Probele încep la ora 09:00 și elevii au acces în baza unui act de identitate valabil, până la ora 08:30.
Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care fiecare candidat din sală a primit foaia cu subiectele. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Pentru a rezolva cele trei subiecte, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. În cazul probelor scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Citește și: Subiecte Română BAC 2023: Verifică online subiectele în format JPG. Baremul de corectare, pe Edu.ro
Modele de subiecte pentru proba scrisă la română pot fi găsite pe subiecte.edu.ro.
Programele pentru BAC 2023 sunt cele valabile înainte de pandemie, adică se revine la programele oficiale din care nu mai sunt exceptate conținuturi. Subiectele vor fi adaptate în funcție de profilul liceului la care candidatul a învățat.
Calendar complet Bacalaureat 2023
Primele rezultate (în centrele de examen și online) vor fi anunțate pe data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00- 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale vor fi afișate în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).
Citește și: Subiecte BAC 2023 Română Edu.ro: Ce vor primi elevii de clasa a 12-a?
Este important de știut că în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor- GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).
Până în 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
12- 21 iunie 2023: Echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale
Probele scrise la BAC 2023, neschimbate față de calendarul vechi
26 iunie 2023: Limba și literatura română- proba E.a) – proba scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului- proba E.c) -proba scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării- proba E.d)- proba scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă- proba E.b)- proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
Elevii care nu își pot echivala competențele, vor susține probele orale de la Bacalaureat în perioada 14-23 iunie, potrivit unei informări a Ministerului Educației.
14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
16 – 20 iunie 2023: evaluarea competentelor digitale – proba D;
21 – 23 iunie 2023: evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
Citește și: Edu.ro Subiecte Matematică Evaluare Națională 2023. Ce ar putea pica la examenul de miercuri?
Luni, 26 iunie: Limba și literatura română
Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).