Close sidebar
Close sidebar

Efectele abuzului de substanțe asupra conducătorilor auto. Sfatul psihologului

Consumul de substante interzise a devenit o problema recurenta in zilele noastre, tot mai multi tineri consumand substante interzise, angajandu-se in acelasi timp in trafic. Acest lucru a devenit o practica primejdioasa in special pentru tinerii cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani.

Mircea Pop,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Daniela Cristea, licențiat în psihologie, ne spune care sunt efectele abuzului de substanțe asupra conducătorilor auto. 

Este important de constientizat faptul ca daca o persoana consuma substante si se urca la volan, reprezinta un pericol nu doar pentru el, ci si pentru pasageri si ceilalti participanti la trafic.

In functie de substantele consumate abilitatile conducatorului auto pot fi afectate diferential. Consumul de cannabis de cele mai multe ori induce stare de somnolenta, dificultati de concentrare, anxietate si paranoia. Aceste efecte se traduc in trafic prin: reducerea reactiei la stimulii din trafic, lentoare in efectuarea manevrelor necesare (spre exemplu de a schimba banda si a incurca alt conducator auto), reducerea capacitatii de concentrare, dificultati de procesare a informatiilor din mediu si luarea deciziilor cu intarziere, dificultati in a realiza mai multe sarcini simultan (verificarea oglinzilor retrovizoare in timp ce te angajezi intr-o depasirea,

aprecierea eronata a distantei optime fata de ceilalti participanti la drum).

Citeste si: Un polițist băut din Satu Mare a spulberat o mașină BMW într-un stâlp

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Amfetaminele (inclusiv cocaina) au ca efect comportamente precum: hiperalerta, euforie, hiperactivitate, iritabilitate, agresivitate, ceea ce duce la: condus agresiv, supraestimarea capacitatilor  de condus, agitatie si manevre riscante.

Halucinogenele (LSD, MDA, ciuperci) au ca efecte de pana la 8-12 ore: halucinatii vizuale, ideatie paranoida, senzatia falsa de putere.

Aceste efecte se traduc la un conducator auto prin stres puternic de a fi urmarit de politie, impresia ca aude sirene si implicit apasarea pedalei de acceleratie. 

Toate aceste comportamente stau la originea multor accidente rutiere

Cel mai important este ca oamenii sa caute ajutor spre a nu se mai pune pe ei si pe cei din jur in pericol. Dependentele sunt des intalnite iar primul pas este de a recunoaste ca este o problema.

Citeste si: VIDEO| Sfârşit tragic pe munte

Dependenta de substante necesita o abordare terapeutica complexa, ampla si de lunga durata care trebuie sa cuprinda sprijinul familiei, medicului psihiatru si psihologului. Pentru fiecare persoana se dezvolta un tratament terapeutic unic, tinandu-se cont de personalitatea persoanei, mediul social si relatiile interpersonale.

Ajutorul psihologului este foarte important

Psihologul il va ajuta pe pacient sa-si construiasca motivatia si sa isi consolideze angajarea in schimbare, fara insa a uita ca responsabilitatea schimbarii ii apartine pacientului. Rolul psihologului nu se rezuma doar la ajutarea persoanei in a deveni abstinenta, ci si in a mentine pe termen lung acest aspect.

Citeste si: Programul Rabla Plus. Noi informații pentru beneficiari

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI