Close sidebar
Close sidebar

Ei sunt cei care freaca menta la propriu. Taranii din Giurgiu s-au specializat in cultivarea plantelor parfumate

Intr-un sat din Giurgiu i-am intalnit pe cei care freaca menta... cu folos. Cu alte cuvinte, taranii s-au specializat in cultivarea plantelor parfumate, precum menta, rucola sau oregano. Mentor le e un italian, care a mizat pe atractia romanilor pentru bucataria aromata si a castigat!

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ele sunt satencele care, cat e ziua de lunga, freaca menta. La propriu. Si sunt platite pentru asta. Cine da banii? (16.42) Valter Mattuzzi, un italian stabilit de peste 10 ani in Romania, care, pe un ogor din Giurgiu, a pornit o afacere ce pentru multi poate parea o utopie: cultivarea plantelor aromatice. In prezent, pe 10 hectare de pamant, a semanat peste 20 de soiuri.

Valter Mattuzzi, agricultor:
"Menta, rucola, rozmarin, coriandru, salvie, spanac, baby spanac. Cimbru, oregano, maghiran"

"Prima mea cultura a fost de o jumatate de kilogram la un restaurant din Bucuresti. Apoi, am inceput mai mult, pentru ca au vrut si asta... si asta. Dar e nevoie de ani de munca. Trebuie pasiune. Sa simti lucrul in inima. Altfel nu se face" "Astea sunt plante care au nevoie de atentie zilnica"

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Multe dintre plantele cultivate aici ajung in industria farmaceutica sau sunt folosite pentru obtinerea parfumurilor.

Rucola si menta, se duc  insa spre restaurantele si cluburile din capitala.

Pana sa ajunga in salate sau cocktailuri, plantele parfumate trec prin mainile taranilor. Sunt culese dimineata, inainte de rasaritul soarelui, apoi sunt sortate si ambalate.

"Rucola va place?

Cum sa nu? E cea mai importanta. Pai, nu mancam noi din astea. Mancare de cartofi, fasole, ciorba. De unde sa mancam si noi din astea? Am fost eu in viata mea la restaurant? Menta o facem si noi acasa.

Facem siropuri, cu lamaie..."

Forta de munca se gaseste mai greu... In rest, marfa e mereu proaspata si 100% bio. Agricultorul spune ca nu foloseste deloc ingrasaminte chimice, iar cererile sunt in crestere. Rucola si menta, de pilda, se vand cu 30 de lei kilogramul, iar plantele medicinale au preturi ceva mai mari. Cine vrea sa porneasca o astfel de afacere, trebuie sa stie ca plantele nu sunt extrem de pretentioase.

In plus, poate obtine si subventii de la stat. 
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI