Veselia s-a nascut la sat si tot acolo va fi ingropata, probabil sub o cruce facuta de Dumitru Pop Tincu, un morosan, care de 40 de ani duce in spate o traditie nemaintalnita nicaieri in lume. Omul este continuatorul muncii, maestrului sau Stan Ioan Patras, cel dintai glumet al satului care a dat nastere celebrului Cimitir Vesel.

Iar munca sa, nu-i treaba usoara!

“Lemnul trebuie sa fie uscat 3,4 ani de zile. Dupa 4 ani incep sa lucrez pe el, fiindca acela are viata. Daca lucrez mai repede nu este viata in acel material”

Iar lucrul efectiv dureaza aproximativ 3 luni. In acest timp, maestrul sculpteaza, pune in versuri si picteaza scene din viata defunctului. Totul se face dupa o reteta inventata chiar de celebrul fondator al cimitirului, care a acceptat doar lucrul manual si vopseaua produsa in casa.

“Durabilitatea unei vopsele din comert este de 2, poate maxim 3 ani. Dupa 3 ani trebuie sa o refaci, ca nu are durabilitate. O cruce care este facuta normal, cum se fac crucile pe care le fac eu, durabilitate trebuie sa aiba cel putin 20 de ani”

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Textul este partea usoara. Cu talentul sau de poet, Dumitru poate compune o strofa despre oricare dintre satenii din Sapanta.

Cine are ochi sa vada si urechi sa auda, e foarte usor fiindca trebuie sa cunosti foarte bine satul, trebuie sa iti cunosti oamenii satului. Imediat ce a terminat o cruce, morosanul se duce sa testeze reactiile vizitatorilor. Ii urmareste din umbra si le analizeaza reactiile.

Eu sunt deja in mijlocul lor, dar ei nu stiu cine sunt si eu le iau parerile. Imediat imi formez ideea despre care e bine, care nu e bine.

Intotdeauna se adapteaza si niciodata nu va accepta ca o cruce sa semene cu alta. Spune ca este regula respectata dumnezeieste, care a adus faima acestui cimitir si l-a plasat pe locul doi in lume ca unicitate. Dupa 40 de ani de munca, Dumitru a inceput sa isi caute un urmas printre numerosii sai ucenici. Ii trebuie un tanar cu calitati foarte rar intalnite la generatiile noi.

Meseria asta nu este simpla. Meseria are 3 parti. Trebuie sa fii pictor, sculptor si poet. Nu le ai pe astea, nu poti fii in locul ala.

Iar mostenitorul sau va fi cel care ii va construi si crucea...

 

Mi-as pune foarte usor viata mea, dar eu las la aprecierea lor, cum m-au cunoscut, ca e foarte usor sa iti formezi, dar ii las sa gandeasca ei mai mult decat mine.

Pana atunci, Dumitru va continua sa munceasca pentru a pastra traditia celebrului Cimitir Vesel, pentru romanii pe care ii iubeste din toata inima.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si