Close sidebar
Close sidebar

El este omul caruia ar trebui sa-i multumim pentru Cimitirul Vesel din Sapanta!

Romania este o tara frumoasa cu multe traditii si obiceiuri. Toate aceste lucruri au dus o localitate de la noi pe locul II in lume ca unicitate. Dupa faimoasa Vale a Regilor, din Egipt, Cimitirul de la Sapanta a ajuns sa fie celebru pentru crucile sale care mai de care mai amuzante. Totul se datoreaza unui om, care a reusit timp zeci de ani sa duca mai departe mostenirea lasata in urma de Stan Ioan Patras.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Veselia s-a nascut la sat si tot acolo va fi ingropata, probabil sub o cruce facuta de Dumitru Pop Tincu, un morosan, care de 40 de ani duce in spate o traditie nemaintalnita nicaieri in lume. Omul este continuatorul muncii, maestrului sau Stan Ioan Patras, cel dintai glumet al satului care a dat nastere celebrului Cimitir Vesel. Iar munca sa, nu-i treaba usoara!

“Lemnul trebuie sa fie uscat 3,4 ani de zile. Dupa 4 ani incep sa lucrez pe el, fiindca acela are viata. Daca lucrez mai repede nu este viata in acel material”

Iar lucrul efectiv dureaza aproximativ 3 luni. In acest timp, maestrul sculpteaza, pune in versuri si picteaza scene din viata defunctului. Totul se face dupa o reteta inventata chiar de celebrul fondator al cimitirului, care a acceptat doar lucrul manual si vopseaua produsa in casa.

“Durabilitatea unei vopsele din comert este de 2, poate maxim 3 ani. Dupa 3 ani trebuie sa o refaci, ca nu are durabilitate. O cruce care este facuta normal, cum se fac crucile pe care le fac eu, durabilitate trebuie sa aiba cel putin 20 de ani”

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Textul este partea usoara. Cu talentul sau de poet, Dumitru poate compune o strofa despre oricare dintre satenii din Sapanta.

Cine are ochi sa vada si urechi sa auda, e foarte usor fiindca trebuie sa cunosti foarte bine satul, trebuie sa iti cunosti oamenii satului. Imediat ce a terminat o cruce, morosanul se duce sa testeze reactiile vizitatorilor.

Ii urmareste din umbra si le analizeaza reactiile.

Eu sunt deja in mijlocul lor, dar ei nu stiu cine sunt si eu le iau parerile. Imediat imi formez ideea despre care e bine, care nu e bine.

Intotdeauna se adapteaza si niciodata nu va accepta ca o cruce sa semene cu alta. Spune ca este regula respectata dumnezeieste, care a adus faima acestui cimitir si l-a plasat pe locul doi in lume ca unicitate.

Dupa 40 de ani de munca, Dumitru a inceput sa isi caute un urmas printre numerosii sai ucenici. Ii trebuie un tanar cu calitati foarte rar intalnite la generatiile noi.

Meseria asta nu este simpla. Meseria are 3 parti. Trebuie sa fii pictor, sculptor si poet. Nu le ai pe astea, nu poti fii in locul ala.

Iar mostenitorul sau va fi cel care ii va construi si crucea...

 

Mi-as pune foarte usor viata mea, dar eu las la aprecierea lor, cum m-au cunoscut, ca e foarte usor sa iti formezi, dar ii las sa gandeasca ei mai mult decat mine.

Pana atunci, Dumitru va continua sa munceasca pentru a pastra traditia celebrului Cimitir Vesel, pentru romanii pe care ii iubeste din toata inima.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI