In articol:
- Cum au fost aleși arbitrii de la Cupa Mondială din Qatar 2022
- Salima Mukansanga: Nu s-a mai întâmplat niciodată asta
- Yoshimi Yamashita vine după meciuri arbitrate în Japan League
- Stephanie Frappart, cea mai titrată arbitră feminină
Pentru prima dată la Cupa Mondială din Qatar 2022, arbitrii de sex feminin vor oficia meciuri masculine de fotbal.
Citește și: Berea interzisă la Cupa Mondială de fotbal Qatar 2022. Decizia FIFA de ultim moment
Salima Mukasanga din Rwanda este a doua dintre cele trei arbitre care vor face istorie la Cupa Mondială din 2022, după ce a devenit prima care a făcut acest lucru la turneul AFCON de la începutul acestui an.
În fine, cea mai titrată dintre cele trei este Stephanie Frappart, care a spart gheața în 2020 într-un meci din Liga Campionilor.
Cum au fost aleși arbitrii de la Cupa Mondială din Qatar 2022
Într-un proces început în urmă cu trei ani, au fost analizate peste 50 de triouri de arbitraj, înainte de a selecta grupul final de 36, potrivit Daily Mail.
Deși o comisie de 16 persoane selectează cei mai buni oficiali, sunt luate în considerare mai multe considerente geografice.
Din Germania până în Guatemala, vor fi 31 de națiuni reprezentate la turneul mondial de fotbal.
Și România va avea arbitru pe terenurile din Qatar- este vorba de titratul Istvan Kovacs.
Salima Mukansanga: Nu s-a mai întâmplat niciodată asta
Salima Mukansanga din Rwanda a reușit să fie selectată pentru a arbitra la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, prima dată când femeile fac acest lucru în cei 92 de ani de competiție.
La începutul acestui an, ea a devenit prima femeie care s-a aflat la conducerea unui meci la Cupa Africii a Națiunilor masculine. Anul trecut Salima a oficiat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Este o onoare și un privilegiu pentru că nu s-a mai întâmplat niciodată asta”, a declarat Mukansanga pentru BBC Sport Africa.
La 34 de ani ai săi, Mukansanga a devenit cunoscută după ce a arătat șase cartonașe roșii în partida în care Zimbabwe a învins Guineea cu 2-1.
Yoshimi Yamashita vine după meciuri arbitrate în Japan League
Originară din Tokyo, Yamashita, în vârstă de 36 de ani, a jucat fotbal în anii ei mai tineri, înainte de a trece la arbitraj, la sugestia arbitrului veteran și a colegului de la Universitatea Tokyo Bōzono Makoto.
Ea a servit ca arbitru șef la turneele internaționale de fotbal feminin, precum și la competiții masculine din Japonia, inclusiv la campionatele naționale de liceu.
În 2021, a fost selectată ca prima femeie arbitru din Japan League, iar în septembrie 2022 a supravegheat meciurile din divizia J1 de top.
Stephanie Frappart, cea mai titrată arbitră feminină
A treia și ultima femeie oficială la Cupa Mondială din acest an este franțuzoaica Stephanie Frappart.
Ea a câștigat trei titluri succesive IFFHS World's Best Woman Referee între 2019 și 2021, devenind prima femeie care a supravegheat atât un meci din Ligue 1, cât și o confruntare din Liga Campionilor.
Într-o altă premieră, Frappart a devenit prima femeie care a arbitrat o calificare la Cupa Mondială, făcând acest lucru în întâlnirea Olandei cu Letonia din 2021 și a fost desemnată să arbitreze finala Cupei Franței din 2022.