Elevii care chiulesc, probleme cu Poliţia. Amenzile pe care le riscă părinţii
Elevii care chiulesc se pot trezi cu Poliţia acasă. Acest lucru s-a întâmplat deja în Galaţi, unde agenţii au depistat elevi cu zeci sau sute de absenţe.
Profesorii disperaţi că elevii nu vin la ore i-au rugat pe poliţişti să meargă să discute cu părinţii. În unele cazuri au dat chiar şi amenzi.
Într-o singură lună, 20 de elevi dintr-o singură clasă au adunat aproape 700 de absenţe. Profesorii au apelat la poliţiştii locali să ia legătura cu familia, în încercarea de a reduce abandonul şcolar.
Până acum, poliţiştii locali au aplicat 30 de amenzi.
“Pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă. În afară de contravenţie, poate fi părintele tras la răspundere şi pentru săvârşirea infracţiunii de ”împiedicare a accesului la învăţământ”., Petrică Hahui, comandant Poliţia Locală Galaţi.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În unele şcoli, situaţia este îngrijorătoare.
“Uitaţi, 685 de absente. 106 absenţe într-o lună, un elev care ne spune că este plecat în străinătate. Nimeni nu vine să facă o cerere de transfer în străinătate.”
“Ne-am dus noi după ei, i-am înştiinţat, pe noi oricum nu ne mai băga în seamă. Nici nu îi poţi exmatricula. El rămâne repetent pentru că, la sfârşitul anului, primeşte nota 4 la purtare, sau 2, în funcţie de numărul de absenţe, că regulamentul spune că la fiecare 10 absente nemotivate îi scădem un punct la purtare, rămân repetenţi şi
îi avem înscrişi şi anul următor, şi anul următor.”, prof. Nicolae Ciocan, Şcoala nr. 15, Galaţi.Dacă elevii rămân repetenţi şi depăşesc cu 3 ani vârsta corespunzătoare clasei în care sunt, ei trec la învăţământul cu frecvenţa redusă. Dacă trec cel puţin 4 ani, sunt integraţi în programul “a doua şansă”.
Potrivit cifrelor de la Eurostat, în fiecare an în România, peste 270.000 de elevi abandonează şcoală.