Potrivit ordinului ministrului Educatiei privind structura acestui an scolar, primul semestru se incheie vineri, 2 februarie 2018, cand elevii intra in vacanta, iar semestrul al doilea va incepe in 12 februarie si se va incheia in 15 iunie.
Urmatoarea vacanta, cea de primavara, va fi intre 31 martie si 10 aprilie, iar vacanta de vara incepe in 16 iunie si se incheie in 9 septembrie.
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in 25 mai, iar pentru clasa a VIII-a, in 8 iunie.
In 12 februarie, cand elevii se intorc la scoala dupa vacanta intersemestriala, vor incepe si probele orale pentru prima sesiune a Bacalaureatului, iar examenele scrise se vor desfasura incepand din 25 iunie, conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei Nationale.
Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2018 incepe luni, 12 februarie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A). Proba va continua in data de 13 februarie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (14 – 15 februarie).
Evaluarile nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a se vor desfasura in intervalul 7- 24 mai.
Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc in perioada 7- 10 mai. Probele scrise la limba romana si limba materna sunt programate in 7 mai, fiind urmate a doua zi de testele de citire la cele doua discipline. Proba de matematica este prevazuta pentru data de 9 mai, in timp ce proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii din randul minoritatilor nationale se va desfasura in data de 10 mai. Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are urmatorul calendar: limba romana (15 mai), matematica (16 mai) si limba materna (17 mai). Elevii claselor a VI-a vor sustine evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) in zilele de 23 mai (limba si comunicare) si 24 mai (matematica si stiintele naturii). Conform Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, rezultatele EN II se comunica parintilor si sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. La finalul ciclului primar, rezultatele EN IV sunt utilizate si pentru diagnoza de sistem la nivelul acestui tip de invatamant, iar la finalul clasei a VI-a, rezultatele au ca scop elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor si preorientarea scolara. De asmenea, se comunica parintilor.
Evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a va incepe mai devreme cu o saptamana in acest an scolar. Astfel, prima proba scrisa a Evaluarii nationale (Limba si literatura romana) va avea loc in data de 11 iunie, urmatoarea proba scrisa (Matematica) se va desfasura in 13 iunie, iar ultima proba (Limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie. Primele rezultate vor fi afisate in 19 iunie (pana la ora 12:00), iar in aceeasi zi pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in perioada 20- 22 iunie. Examenul se va incheia sambata, 23 iunie, cu afisarea rezultatelor finale. Anul trecut, Evaluarea Nationala a inceput in 19 iunie, primele rezultate au fost afisate in 26 iunie, iar rezultatele finale au fost afisate in 30 iunie.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
In luna martie, va avea loc simularea probelor scrise ale examenelor nationale din anul scolar 2017-2018. Astfel, simularea Evaluarii Nationale pentru elevii de clasa a VIII-a va avea loc in perioada 5-7 martie, iar simularea pentru Bacalaureat va avea loc in perioada 19-22 martie. La simulari sunt asteptati sa participe aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a.