Close sidebar
Close sidebar

Elevii care învață de acasă sunt chemați la școală să-și ia cornul și laptele. Cei aflați în scenariul 2 vor primi produsele când se redeschid școlile

Toți elevii care învață în mediul online sunt chemați la școală pentru a-și ridica cornul și laptele. Anunțul a fost făcut în toate școlile din țară de către Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură.

Georgiana Balaban,

Cornul și laptele primit de elevi. [Sursa foto: google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Conform oficialilor, deși au fost anunțați să învețe de a acasă, din cauza scenariului roșu, elevii sunt chemați să ia laptele și cornul. Această hotărâre a fost adoptată de Guvern în februarie 2021 și a intrat în vigoare pe 3 martie.

Potrivit edupedu.ro, toți directorii de școli au primit din partea Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură pe 3 martie, în ziua în care a apărut noua legislație în Monitorul Oficial, acest document oficial. Regulile aplică Programul pentru școli al României, cunoscut sub numele de Programul „cornul și laptele”.

Citeste si: Subiecte Matematică simulare Evaluarea Naţională 2021

Adresa APIA detaliază noile reguli după care se face distribuția produselor în școli, în funcție de scenariile în care sunt incluse fiecare dintre unitățile de învățământ.

Cum primesc elevii cornul și laptele în pandemie

În localitățile în care elevii învață în scenariul galben, unde sunt între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori, lucrurile decurg altfel. Acolo merg fizic la cursuri toții elevii din ciclul primar, cei din clasa a VIII-a și copii de la grădiniță. Aceștia vor primi produsele la școală, ca în mod normal.

Citeste si: Ce se întâmplă cu școlile de luni. Numărul cazurilor Sars-Cov-2 crește de la o oră la alta

Pentru copiii care învață online, adică elevii din clasele V-VII, regulile sunt următoarele: „Pentru elevii din învățământul gimnazial, din clasele V-VII, cu participare zilnică în sistemul online, distribuția produselor se efectuează în concordanță cu prevederile art. 3, alin. 3 din Hotărârea Guvernului numărul 640/2017, cu modificările și completările ulterioare și primesc produsele aferente perioadei respective după revenirea în unitate de învățământ conform art. 8 alin. 32, iar completarea Anexei nr.
4, respectiv evidența unică din Ghidul solicitantului se realizează conform prezenței din catalogul de prezență pe evidentelor de participare la cel puțin o oră de curs pe zi”,
se arată în document.

În județele în care elevii învață conform scenariului 3, lucrurile se schimbă. Unde există peste 3 cazuri la mia de locuitori, elevii sau părinții lor trebuie să meargă la școală ca să ridice produsele, dacă fac ore online, potrivit adresei oficiale și legislației în vigoare:

„Scenariul 3 de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Pentru elevii din celelalte clase, cu participare zilnică în sistem online, distribuția produselor se efectuează în concordanță cu prevederile art. 3, alin. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 640/2017 cu modificările și completările ulterioare, primesc produsele aferente perioadei respective prin ridicarea acestora de către părinți/reprezentanți legali/ocrotitoare legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi conform art. 8 alin. 33, iar completarea Anexei nr. 4, respectiv evidența unică din Ghidul solicitantului, se realizează conform prezenței din catalogul de prezență, pe baza evidentelor de participare la cel puțin o oră de curs pe zi”, potrivit adresei APIA.

În județul Botoșani, regulile s-au pus în aplicare imediat. S-a dat zvonul ca elevii și părinții să vină să ridice cornul și laptele, însă atât familiile, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Școlar consideră situația drept una „aberantă”.

Adresă APIA. [Sursa foto: edupedu.ro]

Guvernul a introdus aceste reguli prin HG nr 52 din 24 februarie 2021 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2017-2018, precum și pentru stabilirea metodologiei prevăzute la art. 2 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.

Modificările acestea au fost inițiate de Ministerul Agriculturii, dar au și semnătura ministrului Educației, a premierului Cîțu, arată edupedu.ro.

Hotărâre guvernamentală. [Sursa foto: edupedu.ro]

Elevii trebuie să vină la școală să-și ia cornul și laptele. [Sursa foto: edupedu.ro]

„Pentru produsele primite și consumată de către elevii din celelalte clase din scenariul 3 b) prin ridicarea acestora de către părinți se vor întocmi și păstra documente justificative specifice în vederea confirmării plății pentru ajutorul financiar FEGA solicitat cu ocazia efectuării controlului la fața locului la solicitant și instituțiile de învățământ selectate în eșantionul de control”, mai precizează documentul.

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Art. 8 din HG 52/2021 prevede:

(3^2) Preșcolarii și elevii prevăzuți la alin. (2^1), prezenți la cursuri conform scenariului 2, prevăzut la art. 3 din Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3.235/93/2021, primesc produsele aferente perioadei respective, după revenirea în unitatea de învățământ preuniversitar.

Citeste si: Simulare Evaluarea Națională 2021. Calendarul complet al probelor pentru clasa a VIII-a

Decizie APIA. [Sursa foto: edupedu.ro]

(3^3) Preșcolarii și elevii prevăzuți la alin. (2^1), prezenți la cursuri conform scenariului 3, prevăzut la art. 3 din Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 3.235/93/2021, primesc produsele aferente perioadei respective prin ridicarea acestora de către părinți/reprezentanți legali/ocrotitori legali sau, acolo unde acest lucru este posibil, de către elevi, pe baza evidențelor de participare la cel puțin o oră de curs/zi.

Citeste si: Anunț de ultim moment pentru elevi! Se închid școlile. Decizie radicală în orașul care a atins o rată de infectare uriașă

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI