Ministerul Sănătăţii a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că a finalizat Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ.

Citeste si: Raed Arafat: "Valul 5 poate să aibă un impact la fel de puternic"

Testarea elevilor din salivă, în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii

Instrucţiunea are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activităţii de testare a elevilor prin teste rapide antigen, din salivă, la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ. Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima şi în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, se arată în comunicatul publicat vineri.

Citeste si: Noi schimbări în școli de săptămâna viitoare, anunțul a fost făcut de Ministerul Educației

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua în sala de clasă sau grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, la începutul orelor de program.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Testarea propriu-zisă este simplă şi uşor de executat, fără a necesita cunoştinţe medicale de specialitate, spun experții din minister.

Citeste si: Dezacord între PNL și PSD pe certificatul COVID pentru angajați. Ce spune Florin Cîțu

Personalul din școli, instruit în privința testării COVID

Personalul unităţilor învăţământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios.

Testele se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Profesorii NU sunt de acord să participe la procesul de testare din salivă

Aproape 76% dintre cadrele didactice din şcoli nu sunt de acord să-i supravegheze pe elevi în timp ce aceştia îşi vor administra teste rapide antigen din salivă pentru depistarea coronavirusului, reiese dintr-un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) Spiru Haret şi publicat vineri.

Întrebarea a fost adresată către 21.721 de cadre didactice respondente, dintre care 24,3% s-au declarat de acord să îi supravegheze pe elevi în timp ce aceştia vor efectua testele, potrivit comunicatului organizaţiei sindicale.

Mai mult de 70% din unitățile de învățământ vor începe în sistem față în față

„Săptămâna viitoare, cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar se vor desfășura în aceleași condiții în care au început după vacanță, cu mici reglaje necesare după prima săptămână. Am să dau un singur exemplu. Știți bine că luăm în calcul rata de vaccinare la nivelul unității, însă de săptămâna viitoare am permis unităților școlare să facă separat pe structuri arondate”, a declarat secretarul de stat în  Ministerul Educaţiei  Sorin Ion.

Citeste si:  Testele de salivă din școli: procedura va fi stabilită de Ministerul Sănătății

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

„Dacă înt-o comună, o grădiniță, de exemplu, care are 3 angajați, depășește rata de 60% de vaccinare, ea poate funcționa chiar dacă la nivelul întregii unități cu personalitate juridică acest lucru nu este îndeplinit. Avem în vedere lucrurile de la fața locului. Am dat astfel o mai mare autoritate unității de învățământ, luând în considerare efectiv personalul care efectiv merge în acele școli”,  a adăugat Sorin Ion.

Citeste si:  Epidemiologul Octavian Jurma, avertisment după deschiderea școlilor: "E o iluzie că valul 4 a trecut"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si