Eliminarea voucherelor de vacanță atacă turismul din România. ANAT: "Mărirea TVA la hoteluri şi restaurante la 19% ar conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România"
Dorințele Guvernului care privesc eliminarea voucherelor de vacanță și creșterea taxelor se pare că afectează turismul din România. Potrivit Asociației Naționale a Agențiilor de Turism(ANAT), eliminarea acestor beneficii ar însemna încurajarea turismului "la negru" și a scăderii investițiilor din turism.
Author: Elena Tasca miercuri 19 iulie 2023 , 17:53
Se pare voucherele de vacanță au reprezentat un beneficiu și pentru industria turismului, nu doar pentru bugetari sau pentru cei norocoși de la privat, cei care beneficiau de acestea.
În urma creșterii turismului bazat pe tichetele de vacanță, au existat inestiții în ceea ce privește cazările din România. Mai mulți proprietari au ridicat nivelul turismului prin investițiile realizate.
"În contextul discuţiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere şi angajaţilor din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului şi economiei naţionale, cu potenţial de a îndrepta ţara spre recesiune. Astfel, România ar risca pierderea unei oportunităţi valoroase.
Guvernul ar arunca în aer potenţialul turismului românesc prin anularea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii bugetari, în timp ce alţi angajaţi din sectorul privat ar putea beneficia de aceste facilităţi. Decizia limitativă ar ameninţa atât echitatea, cât şi dezvoltarea turismului din ţară", a declarat ANAT potrivit news.ro.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România consideră că anularea voucherelor de vacanță pentru bugetari nu aduce beneficii turismului din România.
Anularea acestora ar însemna o stopare în dezvoltarea turismului din țară.
"ANAT a aflat cu surprindere de intenţia Guvernului României de a anula voucherele de vacanţă acordate bugetarilor, în condiţiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere şi angajaţilor firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creşterea turismului", a continuat ANAT.
Sectorul turistic se pare că este în pericol în urma noilor decizii. Creșterea taxel or și anularea voucherelor reprezintă obstacole în dezvoltarea turismului, sector care contribuie masiv la economia țătii.
"Intenţia de creştere a TVA la hoteluri şi restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale şi la adâncirea deficitului bugetar.
Mai grav, după ce impozitul pe dividende a crescut de la începutul anului, de la 5 la 8%, se are în vedere creşterea la 10%. De ce nu se gândeşte Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare, şi vede ca primă soluţie creşterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivităţii turistice a ţării noastre şi scăderea numărului de turişti", a declarat prim vicepreședintele ANAT, Alin Burcea.
Deși neadoptate încă, aceste măsuri au ridicat suspiciuni membrilor care aparțin de sectorul turismului. Reprezentanții ANAT se tem că dacă aceste măsuri ar fi aprobate, turismul din România ar risca să se păbușească.
"Chiar dacă aceste măsuri nu se vor adopta în realitate, până la urmă, discutarea lor în spaţiul public aruncă în aer bruma de încredere, stabilitate şi predictibilitate în economie. În condiţiile unei crize inflaţioniste care s-a propagat spre România, măsurile trebuie să uşureze povara fiscală asupra contribuabililor, ca să poată accelera economia. Aceste măsuri de suprafiscalizare ar îngenunchea economia naţională şi ar spori numărul firmelor care intră în faliment şi al şomerilor, în condiţiile unei cereri evident tot mai scăzute, cauzată de lipsa puterii de cumpărare. De asemenea, ne-ar scoate definitiv de pe harta turismului internaţional şi ar adânci handicapul deja existent faţă de destinaţiile concurente", au menționat reprezentanții ANAT.