Elon Musk, acuzat că devine mogulul "dezinformării". Tot mai multe publicații se retrag de pe rețeaua X, fosta Twitter
Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, cel care a pariat pe victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite, este acuzat că a transformat rețeaua de socializare X.com într-o "rețea de dezinformare", la doi ani după ce a cumpărat platforma Twitter.
Cotidianul spaniol La Vanguardia, cu sediul la Barcelona, a anunţat joi că nu va mai publica conţinut pe X, despre care afirmă că a devenit „o reţea de dezinformare”.
Cu o zi mai devreme, editorul britanic de știri The Guardian a declarat că nu va mai posta pe X, invocând "conținutul deranjant” pe platforma de socializare, inclusiv rasism și teorii ale conspirației.
Publicația The Guardian, care are 10,7 milioane de urmăritori pe X, devine prima mare companie media din Marea Britanie care se retrage de pe platforma lui Elon Musk.
Elon Musk, nedezlipit de Trump după victoria în alegerile din SUA
Cel mai bogat om de pe pământ a jucat un rol fără precedent în campania preşedintelui ales, cheltuind peste 100 de milioane de dolari din averea personală pentru a-l ajuta să fie ales.
Donald Trump a confirmat marţi că îi încredinţează lui Elon Musk, de asemenea patronul Tesla şi SpaceX, preşedinţia unei comisii însărcinate cu reducerea cheltuielilor publice, împreună cu omul de afaceri republican Vivek Ramaswamy.
Jurnaliștii din Barcelona subliniază că vor continua să urmărească conturile unor personalităţi, companii sau persoane publice de pe reţeaua de socializare pentru "a-şi putea informa din când în când cititorii cu privire la mesajele sau dezbaterile care pot fi schimbate sau au loc acolo".
Achiziţia X în octombrie 2022 a presupus o concediere masivă a angajaților, inclusiv eliminarea departamentului care modera conţinutul.
Agenţii de publicitate importanţi ai platformei au plecat cu mult timp în urmă.
În mai 2023, X a renunţat la un program cu UE pentru combaterea dezinformării.
Prezenţa din ce în ce mai mare a roboţilor pe X se multiplică până la ridicol în probleme grave, cum ar fi tragedia de la Valencia, în care nenumăraţi roboţi de origine indiană au participat la conversaţii publice pentru a câştiga circulaţie pe această reţea socială.
De la preluarea de către Elon Musk, X a devenit din ce în ce mai supraîncărcată cu conţinut toxic şi înşelător.
În iunie, reţeaua şi-a actualizat condiţiile de utilizare astfel încât pornografia să poată fi postată atât timp cât este vorba de un comportament consensual între adulţi.
Elon Musk, în război cu un general NATO pe marginea dezinformării din rețeaua X
Elon Musk, noul consilier al lui Donald Trump, s-a enervat miercuri pe un înalt oficial NATO care i-a pus la îndoială gestionarea reţelei sociale X în timp ce discuta despre problema dezinformării.
Amiralul olandez Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, a declarat la o conferinţă a Institutului Internaţional pentru Studii Strategice că este „în favoarea libertăţii de exprimare”, dar „nu neapărat convins că(...) ceea ce face domnul Musk la X este abordarea corectă”.
El a avertizat împotriva „dezinformării şi atacurilor cibernetice(...) care influenţează alegerile”, adăugând că reţelele sociale „amplifică orice lucru creat de grupuri de boţi”, conturi alimentate de programe informatice.
„Tipii ca el cred că romanul 1984 este un manual de instrucţiuni”, a declarat Musk, făcând referire la celebra distopie a scriitorului britanic George Orwell, care abordează în special temele totalitarismului şi supravegherii în masă versus libertatea de exprimare.