Președintele Macron urmează să se întâlnească la Kremlin cu președintele rus Vladimir Putin luni, la ora 17.00 (ora României), după care are programată o vizită în Ucraina în cursul zilei de marți, 8 februarie.

Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că prioritatea sa este „dialogul cu Rusia și detensionarea situației”, potrivit ITV.com. Macron face un adevărat maraton diplomatic în încercarea de stopare a unei eventuale invazii rusești în Ucraina.

Citeste si: Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus, prezice intrarea Ucrainei în alianță cu Rusia

Emmanuel Macron, dialog telefonic cu Biden înainte de vizita la Putin

Înainte de a merge la Moscova, Emmanuel Macron a discutat la telefon, duminică seară, cu omologul său american, Joe Biden, pe tema crizei ruso-ucrainiene. 

Convorbirea telefonică cu Biden a durat de 40 de minute s-a înscris într-o "logică de bună coordonare", potrivit Palatului Elysee, înainte de vizita preşedintelui francez la Moscova şi apoi, marţi, la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Germania, amenințări la adresa Rusiei. Răspuns dur al nemților în cazul unei posibil atac asupra Ucrainei: „Nu vom dezbate public unde anume vom ţinti”

Macron: „Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este Ucraina"

Într-un interviu pentru ziarul francez Journal du Dimanche, publicat duminică, Macron a spus că „este indispensabil să prevenim o degradare a situației înainte de a construi mecanisme de încredere”.

El a adăugat: „Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este în mod clar Ucraina, ci clarificarea regulilor de coabitare cu NATO și UE". Securitatea și suveranitatea Ucrainei sau a oricărui alt stat european nu poate fi subiect de compromis, a precizat Macron, în timp ce și Rusia "poate pune legitim problema propriei securități.”

Emmanuel Macron a indicat că va "discuta despre condiţiile detensionării" la frontiera cu Ucraina, unde occidentalii acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în vederea unei potenţiale invazii, ceea ce Rusia neagă, afirmând că doreşte numai să îşi garanteze securitatea.

Citeste si: Liderii Rusiei și Chinei, declarație comună anti-SUA

"Ne îndreptăm spre bârlogul lui Putin"

Presa internațională interpretează vizita lui Macron la Moscova ca fiind o "mișcare diplomatică riscantă". Potrivit Reuters, vizita vine după ce, în ultima săptămână, Macron a avut o serie frenetică de discuții telefonice cu aliații occidentali, cu Putin și cu liderul ucrainean.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

El va continua marți cu o vizită la Kiev, pariind mult capital politic pe o misiune care s-ar putea dovedi jenantă dacă se va întoarce cu mâinile goale. "Ne îndreptăm spre bârlogul lui Putin, din multe puncte de vedere este ca și când am da cu zarul", a spus pentru Reuters o sursă apropiată lui Macron.

Două surse apropiate lui Macron au declarat că unul dintre scopurile vizitei sale este acela de a câștiga timp și de a îngheța situația timp de câteva luni, cel puțin până la momentul "super aprilie", o lună cu alegeri în Europa- în Ungaria, Slovenia și- crucial pentru Macron- în Franța, potrivit Hotnews.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si