Environ: educația ecologică și punctele de colectare accesibile sunt soluțiile pentru creșterea ratei de colectare a deșeurilor electrice
Potrivit studiilor europene, circa 11 dintr-un total de 72 de echipamente electrice care se regăsesc într-o gospodărie, nu sunt utilizate fie pentru că sunt vechi, fie pentru că sunt nefuncționale ori pur și simplu nu sunt necesare.
Author: Mircea Pop vineri 15 octombrie 2021 , 09:51
Din totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) generate în 2019 la nivel mondial, doar 17.4% au fost colectate și tratate în mod corespunzător.
Din cauza îndoielilor pe care le au cu privire la securitatea datelor, acuratețea reciclării sau inaccesibilitatea punctelor de colectare, oamenii sunt cei mai reticenți în privința reciclării dispozitivelor IT&C: telefoane mobile, tablete, laptopuri sau computere. Tocmai aceste tipuri de echipamente sunt bogate în materii prime valoroase care ar putea fi recuperate și reintroduse în circuitele de producție evitând astfel exploatarea resurselor naturele și provocarea unor daune de mediu: de exemplu prin reciclarea unui milion
de telefoane mobile se pot recupera până la 24 kg de aur, 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint și 14 kg de paladium.
Problema este cu atât mai mare cu cât ca urmare ca ratei mari de consum a electronicelor, a ciclurilor de viață mai mici ale produselor sau opțiunilor limitate de reparare, cantitatea de deșeuri electrice generată crește anual cu 3-4%. La nivel mondial se estimează că până la finalul anului 2021, cantitatea de deșeuri electrice generate va cântări aproximativ 57.4
milioane de tone, depășind astfel Marele Zid Chinezesc, considerat a fi cea mai grea construcție artificială de pe Pământ.
În acest context, Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice (#ewasteday), o inițiativă a WEEE Forum care se sărbătorește începând cu 2018 anual pe 14 octombrie, este dedicată încurajării consumatorilor și companiilor deopotrivă în asumarea responsabilității privind creșterea ciclului de viață a echipamentelor electrice sau reciclarea corectă a acestora în vederea recuperării și reutilizării elementelor componente.
Asociația Environ, una dintre cele mai importante organizații de transfer responsabilitate în domeniul deșeurilor electrice, lansează cu acest prilej ediția a XI-a a campaniei naționale de educație ecologică, Baterel, Eroul Reciclării, un proiect derulat cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării.
Campania are drept obiective implementarea unui program funcțional de educație ecologică în unitățile de învățământ publice și private din sistemul preuniversitar și dezvoltarea unei rețele de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a bateriilor uzate în școlile din România.
,,Condițiile de bază pentru un sistem funcțional de colectare selectivă și reciclare sunt informarea corectă a cetățenilor și crearea de puncte de colectare accesibile. Am mai spus acest lucru și o să repetăm ori de câte ori avem ocazia: educația ecologică trebuie să facă parte din educația pentru viață.
Nu putem aspira la o societate a reciclării în absența investiției constante în programe de informare și conștientizare. Trebuie să îi învățăm pe cei mici încă de pe băncile școlii principiile unui comportament responsabil față de mediul înconjurător, tot așa cum îi învățăm să citească, să scrie sau să calculeze”, a declarat Roxana Puia, director de marketing Environ.
Programul ,,Baterel, Eroul Reciclării” se
adresează elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ și este structurat în trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare organizate online sau în școli atunci când condițiile epidemiologice permit acest lucru, dar și o serie de provocări tematice. În ediția 2021/2022, vor fi organizate 8 concursuri lunare cu scopul stimulării creativității și implicării civice, precum realizarea unor jocuri sau calendare cu activități de protejare a planetei, design de produs, reportaje sau chiar vloguri pe tema reciclării.
Elevii câștigători vor fi premiați cu rechizite și alte produse marca Baterel pe care au posibilitatea să le aleagă chiar ei accesând www.magazinbaterel.ro
Începând cu această ediție a campaniei, școlile participante vor primi gratuit acces online și un exemplar al ghidului ,,Baterel și Amy te învață cum să colectezi selectiv deșeurile și să le pregătești pentru reciclare”. Cartea lansată de Environ în acest an este structurată în 12 capitole care abordează subiecte precum istoria reciclării, modul de clasificare al deșeurilor reciclabile și nereciclabile și detalii privind modalitatea în care se colectează selectiv corect, de câte ori poate fi reciclat un deșeu și în ce se poate transforma după reciclare, exerciții practice, precum și o serie de recomandări pentru cei interesați să își aprofundeze cunoștințele pentru un stil de viață mai prietenos cu mediul.
Educația ecologică a reprezentat mereu un pilon cheie în activitatea Asociației Environ, iar programul din școli este completat de proiectul online ,,2 minute cu Amy”, un serial despre reciclare și nu numai. Episoadele celui de-al treilea sezon intitulat #ReciclareaÎnJurulLumii o prezintă pe Amy, cea mai bună prietenă a lui Baterel, într-o călătorie pe toate continentele încercând să afle ce și cum reciclează oamenii din alte părți ale planetei. Serialul poate fi urmărit pe canalul de Youtube – Baterel, Eroul Reciclării.
Despre Environ
Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă, non-guvernamentală şi non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, promovând activ de peste 14 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare, economie circulară și sustenabilitate.