Numărul mare de cazuri de rujeolă a alarmat întreaga țară! Din această cauză, marți, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național pentru a putea face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. 

Peste 2000 de cazuri de rujeolă în România

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000

de cazuri la nivel național, în 29 de județe, conform ministerului.

”Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a mai transmis în comunicatul oficial.

Epidemie rujeolă

Rujeola apare sub forma unor pete pe corp, mai întâi în spatele urechilor.

[Sursa foto: X]

Citește și: A fost declarată epidemie de rujeolă la nivel naţional în România. Care sunt simptomele rujeolei

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Medicul de la ISU Iași, Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina sa de Facebook care sunt cauze acestei boli foarte contagioase, dar și care sunt simptomele și tratamentul.

”Simplul contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile. Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Virusul este mult mai activ în lunile reci şi cu soare puţin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.

Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Care sunt simptomele rujeolei?

De asemenea, acesta a mai transmis că simptomele pot apărea între 7-18 zile din momentul infectării, iar printre cele definitorii se numără febra înaltă, dar şi erupţia sub forma unor pete care apar de obicei în timpul nopții. Acestea apar mai întâi în spatele urechilor, iar apoi pe față, pe gât, urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul.

”Tipic pentru rujeolă este apariţia semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor. Tratamentul se face obligatoriu în condiţii de izolare şi este simptomatic şi de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scăderea temperaturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (băi răcite progresiv, împachetări)”, a mai precizat medicul.

Epidemie rujeolă

Cei care au rujeolă pot lua antitermice și le este recomandat să facă bai reci, progresiv.

[Sursa foto: X]

Citește și: Alertă alimentară în România! Carne de pui cu Salmonella, retrasă din mai multe magazine! Ce trebuie să facă românii care au cumpărat deja produsele

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru a preveni această boală este necesară igiena corectă a mâinilor, deoarece rujeola se ia adesea prin tuse, strănut. Bebelușii pot fi vaccinați începând de la vârsta de 9 luni, iar o a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză. Și adulții se pot vaccina dacă nu au dezvoltat boala până în momentul respectiv. 

Cea mai gravă epidemie a avut loc între anii 2016 și 2019, când au fost raportate peste 20.000 de cazuri, din care 64 de decese. În ultimul an decesele la nivel global din cauza rujeolei au crescut cu 40% ajungând la 136.000.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si