In articol:
- Jurma: "Nu putem aștepta cu petrecerile până trec procesiunile mortuare?"
- Noi relaxări aprobate de CNSU
- Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Când ieșim din starea de alertă
- Reacția critică a medicului Jurma: Prețul în vieți omenești e imens
Epidemiologul Octavian Jurma remarcă contrastul dintre nerăbdarea pandemiei de a ne infecta în masă și "nerabdarea autoritatilor de relaxa putinele masuri care au mai ramas active in fata valului 5-Omicron". Dacă
Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore împotriva COVID-19
Jurma: "Nu putem aștepta cu petrecerile până trec procesiunile mortuare?"
Un alt contrast puternic sesizat de epidemiologul de la Timișoara este cel dintre consensul social pro-vaccinare format în Occident si cel anti-vaccinare care s-a format in Romania.
Noi relaxări aprobate de CNSU
În ultima perioadă, autoritățile de la București se gândesc la relaxarea anumitor măsuri sau chiar eliminarea completă. Conform celei mai recente Hotărâri CNSU, accesul în magazinele alimentare din mall-uri va fi permis și celor nevaccinați.
Citeste si: LISTA completă a noilor restricții din Hotărârea CNSU. Vezi documentul aflat pe masa Guvernului
„Acest lucru va depinde foarte mult de modul în care evoluează pandemia la noi. Am mai spus că există o diferență între noi și multe din țările care iau aceste decizii în acest moment și asta este dată de rata de persoane vaccinate și protejate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Când ieșim din starea de alertă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi seară, că este posibil ca la finalul lunii martie, România să revină la normal. „Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”, a spus ministrul.
Acesta a precizat că este vorba doar de o ipoteză de lucru, nu ceva stabilit, dar totul depinde de evoluţia pandemiei, și trebuie începute discuţiile pentru renunţarea la restricţii.
„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.
„Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a mai spus ministrul Sănătății.
Reacția critică a medicului Jurma: Prețul în vieți omenești e imens
În fața acestei situații ilogice înainte de vârful valului Omicron, Octavian Jurma se întreabă cine îi mai reprezintă pe morți și spune că prețul în vieți omenești este imens:
"Faptul ca in acest val Presedintele Iohannis nu si-a mai exprimat ingrijorarea si nu a mai convocat o sedinta care sa adopte masuri de limitare a infectarilor este ingrijorator si poate semnala depasirea etapei de negationism din valul 4-Delta si trecerea la o noua etapa, pe care o putem numi infectionism...
Poate ca intram intr-o noua etapa a filozofiei de sanatate publica (pe baza careia se formuleaza si politica de sanatate publica) in care infectarea este pusa pe picior egal cu vaccinarea.
Astfel daca un guvern oarecare stie ca
1. fara imunitatea de turma nu putem iesi din pandemie, dar
2. partidele nu vor sa isi asume masuri explicite de promovare a vacinarii si
3. partidele nu vor sa isi asume nici masuri explicite de limitare a infectarilor, atunci
4. guvernul poate opta pentru implicit pentru infectarea in masa ca strategie de dobandire a imunitatii de turma.
Infectionismul nu este o tendinta doar in Romania. Este doar o noua etapa de evolutie a negationismului, care a fost deja imbratisat la noi in valul 4-Delta, care are un marele avantaj ca este e o strategie implicita nu una explicita, cum sunt masurile de combaterera a infectarilor si spitalizarilor.
Concret, guvernul nu trebuie sa faca nimic, partidele nu trebuie sa faca nimic, pandemia e de vina.
Mai mult, capitularea poate fi prezentata ca o mare victorie, sarbatorita prin masuri de relaxare si anuntarea revenirii la normal. Pandemia nu mai este asumata ca o problema de sanatate publica (nu mai e problema guvernului) si nici ca o amenintare la adresa sigurantei nationale (nu mai e problema presedintelui).
Trecerea implicita la infectionism mai are un avantaj urias pentru orice guvern in Romania, este sprijinit explicit si de partidele anti-vaccinare si negationiste, deci guvernul are si un urias consens politic in favoarea trecerii la o strategie de infectare in masa.
Pretul in vieti omenesti este imens, insa e un pret asumat tot explicit de miscarea negationista si infectionista, deci costul politic colateral e mic [in aparenta]", a mai scris Jurma.