Un bărbat era să-și piardă viața după ce a ieșit să-și plimbe câinele. Omul a fost salvat, în ultima clipă, de către un jandarm și un angajat al Crucii Roșii.
Un brașovean a fost la un pas să-și piardă viața. Omul a ieșit afară pentru a-și plimba câinele, în timp ce temperatura din termometre arăta nici mai mult nici mai puțin de -13 grade Celsius.
Bărbatul nu a fost îmbrăcat adecvat, iar gerul aspru de sub Tâmpa i-a pus viața în pericol.
Omul, în vârstă de 56 de ani, a ieșit la o scurtă plimbare cu câinele său. Nu s-a gândit la vremea de afară, așa că era îmbrăcat mult mai subțire, decât ar fi normal în această perioadă.
Bărbatul s-a gândit că va sta doar câteva minute. El a intrat în șoc hipotermic. Diferența de temperatură de la 25 de grade Celsius din casă la -13 cât arătau termometrele afară a fost brusc resimțită de bărbat. Brașoveanul s-a simțit rău imediat, apoi s-a așezat pe o bancă.
În acest timp, un jandarm aflat în timpul liber își plimba câinele. Acesta i-a sărit imediat în ajutor, alături de un angajat al Crucii Roșii, aflat cu familie în parc. Cei doi s-au descheiat la geci, i-au băgat mâinile omului la piepturile lor calde şi au sunat la 112. După 15 minute în care aceștia l-au frecat pe spate pe bărbat petru a se încălzi a sosit și Ambulanța.
Se pare că omul a fost salvat la timp, deoarece mai avea puțin și murea pe bancă. Conștient de cele întâmplate, acesta le-a povestit autorităților cum s-a instalat hipotermia în organism, spunând că inițial nu și-a mai simțit mâinile și picioarele, iar apoi a urmat frigul acut și greața. Specialiștii avertizează să fim foarte atenție în aceste zile extrem de geroase, cu temperaturi negative, deoarece trecerea bruscă de la temperaturile din locuințe la cele de afară pot produce un șoc teribil.
„În momentul expunerii la frig, organismul uman are reacţii la nivelul tuturor organelor şi sistemelor. încearcă să se adapteze, dar la un moment dat temperatura scade sub 35 de grade, apar şi modificări de tip ischemie, care pot să fie reversibile în momentul incălzirii. din punct de vedere al sistemului nervos central apare întâi o stare de letargie, mergând mai departe la stare de comă”, a spus Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași.