Şeful statului turc a explicat în faţa presei că "nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei", acuzând Suedia şi Finlanda că "găzduiesc terorişti ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan.  "Nu avem un aviz pozitiv", a precizat Erdogan, potrivit Agerpres.

Citeste si: Dmitri Medvedev, aliatul nr.1 al lui Putin, amenință NATO cu un "război nuclear total"

"Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei", a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

Recep Erdogan: "Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv"  

[Sursa foto: Facebook / Presidency of Turkiye]

Prima opoziție din interiorul NATO la aderarea Finlandei și Suediei

"În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste", a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Kremlinul, reacție uluitoare după ce a aflat că Finlanda intră în NATO. Cum va răspunde Rusia

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut tot posibilul pentru a menţine relaţii bune cu cele două ţări, de care economia sa depinde puternic, potrivit sursei citate.

De asemenea, Turcia s-a implicat activ în medierea unei soluții de pace între cele două țări beligerante, organizând două sesiuni de negocieri între Rusia și Ucraina, în Antalya și la Istanbul. 

UPDATE. Suedia şi Finlanda, discuții cu Turcia sâmbătă 

Suedia şi Finlanda intenţionează să discute cu Turcia sâmbătă, la Berlin, după ostilitatea afişată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan faţă de eventuala lor aderare la NATO, au anunţat miniştrii lor de externe, relatează Reuters.

Ministrul suedez de externe Ann Linde "va avea ocazia să discute" cu omologul ei turc la o reuniune informală a miniştrilor de externe din statele NATO, la care sunt invitate Suedia şi Finlanda, a precizat ea într-un comunicat pentru AFP.

Finlanda, tot mai aproape de aderarea la NATO

Președintele și prim-ministrul Finlandei au afirmat joi, 12 mai 2022, că țara lor trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO  ”fără întârziere”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda menținea încă din cel de-al Doilea Război Mondial o politică de neutralitate în ceea ce privește Rusia, cu care împarte o graniță de 1.340 km (830 mile).

Este probabil ca țara să se alăture NATO în acest an, alături de vecinul său Suedia, o altă putere tradițional neutră care se abținuse să se alăture alianței conduse de SUA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si