Este 7 ianuarie sărbătoare legală? Vor fi liberi angajații din România de Sfântul Ioan?
Sf. Ioan 2023 zi liberă. Angajații din România puteau să beneficieze de 17 zile libere legale în acest an în loc de 15 câte au fost în 2022. Autoritățile au vrut ca zilele de 6 și 7 ianuarie 2023, mai exact Boboteaza și Sfântul Ioan să fie libere în România.
Sf. Ioan 2023 zi liberă. Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 ianuarie și este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox fiind marcată cu cruce roșie. Autoritățile au dorit ca în 2023 sărbătorile din 6 și 7 ianuarie, Boboteaza și Sfântul Ioan să fie zile libere din partea statului pentru angajații din România.
Este zi liberă pe 7 ianuarie 2023 de Sfântul Ioan?
Sfântul Ioan este una dintre cele mai importante sărbători de la începutul anului. Ioan a fost proroc cand Dumnezeu i-a spus cum va cunoaste pe Fiul Sau intrupat, si a fost apostol cand a vazut pe Duhul Sfant pogorat peste Hristos si a auzit glasul Tatalui cu privire la El. Cum putea vorbi omeneste Fiul lui Dumnezeu intrupat, asa si Tatal Lui a putut "vorbi" sau face pe Ioan sa-L auda vorbind. Se
arata si in aceasta ca omul este dupa chipul lui Dumnezeu".
Sfantul Ioan Botezatorul a inceput sa predice in al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el il transmitea era: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor!"
Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat un proiect în care se dorea ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere din partea statului pentru români, informează deputatul USR, Cristian Seidler.
Numărul de zile rămase de anul trecut pentru aprobarea proiectului nu a permis ca propunerile să poată fi adoptate pentru că sunt mai mulți pași care trebuie urmați legislativ.
Avocatnet.ro a explicat că pentru ca proiectele să intre în vigoare este nevoie ca deputații să se întâlnească pentru a vota cele două propuneri, lucru care nu a putut avea
loc pentru că pe 23 decembrie aceștia au intrat în vacanță. Dacă reuniunea ar fi avut loc propunerile ar fi trebuit să stea la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii două zile pentru propunerea de 6 ianuarie și cinci zile pentru zilele de 6 și 7 ianuarie 2023.
Dacă propunerile sunt constituționale acestea merg la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgate, trebuie publicate în Monitorul Oficial al României și după trei zile intră în vigoare.
Șansele ca 6 și 7 ianuarie să fie libere sunt mici pentru că timpul rămas pentru a fi aprobate a fost destul de scurt. Cele două zile ar putea deveni libere din partea statului din anul 2024 dacă proiectele vor urma parcursul legislativ.
Zile libere legale pentru angajații din România în anul 2023
Miercuri, 28 decembrie, Guvernul a decis care vor fi zilele libere din partea statului în 2023.
Bugetarii și elevii vor avea trei weekenduri prelungite în anul 2023.
În 2023 vor fi 15 zile libere legale, 12 vor fi în timpul săptămânii. La acestea se adaugă cele trei zile libere pentru bugetari, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, introduse acum.
23 ianuarie- (doar pentru bugetari), luni, Ziua Unirii Principatelor Române
24 ianuarie – marți, Ziua Unirii Principatelor Române
14 aprilie – vineri, Vinerea Mare
16 aprilie – duminică, Prima zi de Paște
17 aprilie – luni, a doua zi de Paște
1 mai – luni, Ziua Muncii
1 iunie – joi, Ziua Copilului
2 iunie- vineri, Ziua Copilului, doar pentru bugetari
4 iunie – duminică, prima zi de Rusalii
5 iunie- luni, a doua zi de Rusalii
14 august- luni, Adormirea Maicii Domnului, doar pentru bugetari
15 august – marți, Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi, Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri, Ziua Națională a României
25 decembrie – luni, Prima zi de Crăciun
26 decembrie – marți, a doua zi de Crăciun
Potrivit legislației în vigoare, în zilele libere legale nu se lucrează. Excepție de la regulă fac doar domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă. În acest caz, angajații fie vor fi plătiți în plus pentru zilele lucrate, fie vor primi timp liber în continuare în 30 de zile.
În România, legislația prevede acordarea a 15 zile libere legale. De cele mai multe ori, dacă aceste zile pică în apropierea weekendului, românii profită de ocazie pentru a-și planifica mini-vacanțe, făcând astfel legătura între zilele libere legale și weekend.