Close sidebar
Close sidebar

Este 8 septembrie 2022 zi liberă de la stat? Se sărbătoreşte Sf. Maria Mică

Sf. Maria Mică 2022. Este sărbătoare mare pe data de 8 septembrie. În Biserica Ortodoxă este cinstită Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, așa cum mai este cunoscută în popor.

Madalina Grigore,

Este 8 septembrie 2022 zi liberă de la stat? Se sărbătoreşte Sf. Maria Mică


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sf. Maria Mică 2022. Sărbătoarea are loc la trei săptămâni după praznicul Adormirii Maicii Domnului, cinstit pe 15 august. 

Este 8 septembrie 2022 zi liberă de la stat? Se sărbătoreşte Sf. Maria Mică

Sf. Maria Mică: este 8 septembrie zi liberă de la stat?

Dacă pe data de 15 august, creștinii au cinstit Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, pe data de 8 septembrie, credincioșii vor sărbători praznicul Nașterii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie. 

Sărbătoarea din 8 septembrie este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, iar creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Cu toate acestea, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, angajații din România nu primesc zi liberă din partea statului, spre deosebire de sărbătorea de pe 15 august când a fost zi liberă legală. 

Citeste si: Calendar ortodox 7 septembrie 2022. Ce sărbătoare este miercuri?

Ziua de 8 septembrie nu este inclusă pe lista liberelor legale din partea statului, iar astfel de Sfânta Maria Mică românii vor merge la muncă.

În acest an, Sfânta Maria Mică cade într-o zi de joi, iar de liber pot beneficia doar acei angajați care aleg să își ia o zi din concediul de odihnă, zi care va fi plătită. 

În România, legislația prevede acordarea a 15 zile libere legale.

De cele mai multe ori, dacă aceste zile pică în apropierea weekendului, românii profită de ocazie pentru a-și planifica minivacanțe, făcând astfel legătura între zilele libere legale și weekend.

Potrivit legislației în vigoare, în zilele libere legale nu se lucrează. Excepție de la regulă fac doar domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă. În acest caz, angajații fie vor fi plătiți în plus pentru zilele lucrate, fie vor primi timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Este 8 septembrie 2022 zi liberă de la stat? Se sărbătoreşte Sf. Maria Mică

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Sărbătoare pe 8 septembrie 2022: ce tradiții trebuie respectate?

Potrivit tradiției, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, credincioșii nu au voie să aprindă focul sau să muncească. Totodată, în această zi de mare sărbătoare nu se spală rufe, nu se calcă și nu se face curățenie în casă. Se spune că dacă faci aceste lucruri în ziua de Sfânta Marie Mică atragi răul asupra ta și al casei.

Se mai spune că, de Sfânta Marie Mică, nu ai voie să aprinzi focul și nici să mănânci gătit. Potrivit obiceiurilor populare, cei care mănâncă gătit atrag asupra lor boli care „îi pocesc”.

Tot de Sfânta Marie Mică este o zi în care nu ai voie să prestezi munci agricole. Se spune că dacă vei lucra pământul în această zi, recoltele vor fi blestemate iar vitele se vor îmbolnăvi.

Citeste si: Sf. Maria Mică 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte şi ce tradiţii trebuie să respectăm?

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e pericol să avem o femeie președinte. IPJ face anchetă- antena3.ro

Fetele nu au voie să-și taie părul și să-l arunce la gunoi, în această zi. Tradiția spune că cele care au făcut acest lucru au rămas nemăritate.

Acest obicei este valabil și pentru ziua de Sfânta Marie Mare, care se sărbătorește în august.

Este interzis scăldatul în ape curgătoare. 

O altă tradiție de Sfânta Marie Mică este aceea că nu este bine să mergi înapoi.

Se spune că astfel poți atrage tristețea Maicii Domnului. Acest obicei este practicat și în ziua de Sfânta Marie Mare sau ”Adormirea Maicii Domnului”.

În ziua Sf. Marii Mici sunt ascultate rugăciunile femeilor care nu pot aduce pe lume un copil, dar și a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le ajută să nască ușor.

Fetele nemăritate se pot ruga la Maica Domnului în ziua de Sf. Maria Mică, ca să își găsească alesul.

De asemenea, nu este voie să stingi candela pe care o aprinzi în dreptul icoanei cu Maica Domnului. Conform tradiției, dimineața se aprinde o candelă iar aceasta trebuie lăsată să ardă toată, fără să fie stinsă.

De Sfânta Marie Mică, se spune că plantele își pierd puterile tămăduitoare și nu mai sunt bune pentru leac.
Așadar, în accesată zi nu se tratează boli cu plante. În același timp, nu este interzis să bei un ceai.

Este 8 septembrie 2022 zi liberă de la stat? Se sărbătoreşte Sf. Maria Mică

[Sursa foto: PixaBay]

Ce zile libere legale primesc românii în 2022?

În anul 2022 toți salariații români vor avea dreptul la 15 zile libere legale. Iată calendarul zilelor libere, conform Codului Muncii: 

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)- luni;

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e pericol să avem o femeie președinte. IPJ face anchetă- antena3.ro

22 aprilie (Vinerea Mare):

24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox)- duminică şi luni;

1 mai (Ziua Muncii)- duminică;

1 iunie (Ziua Copilului)- miercuri;

12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii)- duminică şi luni;

15 august (Adormirea Maicii Domnului)- luni;

30 noiembrie (Sfântul Andrei)- miercuri;

1 decembrie (Ziua Naţională a României)- joi;

25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)- duminică şi luni.

Citeste si: Când este Ziua Crucii și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI