O femeie slabă, brunetă, cu ochi albaștri, face exerciții într-o sală de sport. Acest lucru ar putea fi lipsit de importanță dacă nu ar fi vorba de faptul că, potrivit presei rusești- ea este moartă. Andriana Arekhta este sergent de unitate specială în cadrul forțelor armate ucrainene, și se pregătește să se întoarcă pe linia frontului. 

”Sunt în viață și îmi voi proteja țara”

BBC a găsit-o pe Andriana într-un centru de reabilitare din Ucraina- într-o locație pe care nu o putem numi pentru siguranța ei- după ce a fost rănită de o mină de teren în regiunea Kherson în decembrie. Numeroase rapoarte scrise și video în limba rusă celebrează "moartea" ei în detalii grafice. 

Citește și: Rusia a raportat un atac cu drone ucrainene asupra Moscovei

Andriana Arekhta

Andriana Arekhta

[Sursa foto: BBC]

"Au publicat că am rămas fără picioare și fără mâini și că am fost ucisă de ei", spune Andriana. "Sunt profesioniști în propagandă". Rapoartele includ descrieri morbide ale acesteia, cum ar fi "călău" și "nazist eliminat". Acuzând-o de cruzime și sadism fără nicio dovadă, afirmațiile au apărut la scurt timp după ce armata ucraineană a eliberat Khersonul. 

"Este amuzant pentru mine. Sunt în viață și îmi voi proteja țara", spune ea.

La 18 luni de la invazia Rusiei, 60.000 de femei servesc în forțele armate ale națiunii. Mai mult de 42.000 ocupă poziții militare -inclusiv 5.000 de soldați de sex feminin pe linia frontului- a declarat Ministerul Apărării din Ucraina pentru BBC. Ea spune că femeile lunetist au fost romanțate încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, adăugând că există un motiv foarte simplu pentru această reputație. 

Andriana Arekhta

Andriana Arekhta

[Sursa foto: BBC]

"Dacă un bărbat ezită dacă să tragă sau nu, o femeie nu o va face niciodată. Poate de aceea femeile sunt cele care nasc, nu bărbații", adaugă ea- legănându-și fiica de trei luni în timp ce vorbea.

Evgeniya își amintește și acum ce a simțit știind că probabil va trebui să ucidă pe cineva

Tânăra de 31 de ani, care a urmat o pregătire militară după ce Rusia a invadat Crimeea, dar s-a înrolat în armată abia în 2022, era proprietara unei afaceri de bijuterii înainte de războiul de amploare. Ea și-a folosit experiența sa antreprenorială pentru a-și construi un puternic număr de urmăritori pe rețelele de socializare pentru a ridica profilul femeilor soldat ucrainene. La fel ca Andriana, Evgeniya a fost numită pe scară largă "o răzbunătoare" și "nazistă" de către presa rusă, cu sute de reportaje în care se vorbește despre rolul ei de primă linie ca femeie lunetist și despre viața ei privată. 

Citește și: Cine sunt "fantomele din Bahmut", lunetiștii care îi dau fiori reci lui Vladimir Putin

Evgeniya Emerald spune că munca de lunetist este o formă de război deosebit de brutală.

Evgeniya Emerald spune că munca de lunetist este o formă de război deosebit de brutală.

[Sursa foto: BBC]

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Munca de lunetist este deosebit de brutală- spune Evgeniya- atât din punct de vedere fizic, cât și mental. "Pentru că poți vedea ce se întâmplă. Poți vedea cum lovești o țintă. Acesta este un iad personal pentru toți cei care văd asta în lunetă”, spune ea. Evgeniya și celelalte femei din prima linie nu pot dezvălui numărul de ținte pe care le-au lovit. Dar Evgeniya își amintește emoția accentuată pe care a simțit-o atunci când și-a dat seama că probabil va trebui să ucidă pe cineva. 

"Timp de 30 de secunde am tremurat- tot corpul meu- și nu m-am putut opri. Acea conștientizare că acum vei face ceva care va fi un punct de nerefuzat. Dar noi nu am venit la ei cu războiul. Ei au venit la noi".

Citește și: "Moscova va folosi arma nucleară dacă atacurile asupra Rusiei continuă", spune Dmitri Medvedev

Procentul de femei în armata ucraineană a crescut de la prima invazie rusă din 2014, ajungând la peste 15% în 2020. Dar, în timp ce multe trupe feminine servesc în roluri de luptă împotriva Rusiei, ele spun că există o luptă suplimentară în propriile rânduri împotriva atitudinilor sexiste. Evgeniya spune că s-a confruntat cu acest lucru înainte de a-și stabili autoritatea și încrederea în sine ca lunetist în prima linie. 

Evgeniya Emerald, în fotografie cu bebelușul ei de trei luni.

Evgeniya Emerald, în fotografie cu bebelușul ei de trei luni.

[Sursa foto: BBC]

"Când abia intrasem în forțele speciale, unul dintre luptători a venit la mine și m-a întrebat: "Fată, ce cauți aici? Du-te și gătește borshch (supă tradițională ucraineană)'. M-am simțit atât de jignită în acel moment încât m-am gândit: 'Glumești? Pot să fiu în bucătărie, dar pot să te și bat'".

Mai multe femei ucrainene ar fi fost abuzate fizic

O altă Evgeniya, Evgeniya Velyka de la organizația caritabilă Arm Women Now- care oferă ajutor femeilor-soldat ucrainene, este de acord: "În societate există o opinie puternică potrivit căreia fetele se duc în armată pentru a-și găsi un soț”. Ea spune că femeile i-au povestit, de asemenea, despre cazuri de abuz fizic. 

"Nu ne putem imagina amploarea problemei, deoarece nu toate femeile soldat vor să vorbească despre asta", spune ea. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat pentru BBC că acestea sunt doar "câteva cazuri", în contrast cu "sutele de mii" mobilizate. 

Femeile din armata ucraineană nu au uniforme adecvate genului. Ele primesc uniforme masculine neadaptate, inclusiv lenjerie intimă masculină, precum și pantofi și veste antiglonț de dimensiuni mari. Dacă femeile din armată doresc să poarte uniforme feminine, în prezent trebuie fie să își cumpere propriul echipament generic online, fie să se bazeze pe organizații caritabile sau pe fonduri.

În 2021, armata ucraineană a publicat imagini cu soldați de sex feminin care se antrenau pentru o paradă pe tocuri.

În 2021, armata ucraineană a publicat imagini cu soldați de sex feminin care se antrenau pentru o paradă pe tocuri.

[Sursa foto: BBC]

Din acest motiv, Andriana a înființat o organizație caritabilă numită Veteranka [Mișcarea femeilor veterane din Ucraina], care militează pentru drepturi egale pentru personalul militar feminin și pentru reformarea legislației armatei ucrainene pentru a o alinia la cea a NATO. Dar dna Malyar spune că guvernul a făcut progrese. O uniformă pentru femei a fost dezvoltată, testată și va intra în producția de masă în viitorul apropiat- deși nu a putut preciza când. Lunetistul Evgenya Emerald spune că, în ciuda acestor probleme, "războiul nu are un gen". 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Rusia continuă să fie atacată cu drone ucrainene. O nouă lovitură a avut loc în regiunea Rostov: „războiul ajunge pe teritoriul Rusiei”

"Unui război nu-i pasă dacă ești bărbat sau femeie. Când o rachetă lovește o casă, nu-i pasă dacă sunt femei, bărbați, copii- toată lumea moare. Și este la fel și pe linia frontului- dacă poți fi eficientă și ești femeie, de ce nu ți-ai apăra țara, poporul?", a adăugat lunetistul.

Andriana se antrenează pentru a se pregăti să revină pe front.

Andriana se antrenează pentru a se pregăti să revină pe front.

[Sursa foto: BBC]

În estul regiunii Donbas, lunetistul Iryna este implicată în acest moment în contraofensivă. Ea ar putea fi dată ca exemplu al reformelor pentru care atât de multe femei combatante au muncit din greu- ea acționează ca femeie comandant într-o unitate formată numai din bărbați. "Imaginea unui lunetist este romanțată... și este frumoasă datorită filmelor. În realitate, este o muncă grea”.

Femeile își doresc să le ofere copiilor un viitor liniștit

Ea descrie cum lunetiștii stau nemișcați la sol timp de până la șase ore pentru a trage un foc de armă, urmat de o schimbare rapidă de poziție. "Este ca și cum te-ai juca cu moartea", adaugă ea.

Citește și: Luptătorii lui Putin s-au transformat în „trupe zombi”. Soldații sunt dependenți de droguri și alcool, după ce au fost transformați în „mașini de ucis”: „Zombii agresivi vor umple în curând străzile orașelor noastre”

Iryna

Iryna

[Sursa foto: BBC]

Miile de femei care au servit în armată au lăsat în urmă carierele, precum și familiile lor. Andriana și-a părăsit slujba de consultant ONU pentru egalitatea de gen în cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Veteranilor pentru a se alătura armatei ucrainene atunci când Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Ea are un copil și este condusă de dorința de a-i asigura un viitor liniștit în țara sa natală- fără a fi nevoit să-și riște viața luptând ca părinții săi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si