Este Înălţarea Domnului, 2 iunie 2022 zi liberă de la stat? Sărbătoarea Înălțării Domnului nu face parte din categoria zilelor libere legale. Astfel, românii nu vor avea liber legal de Înălțare, ci doar de Rusalii, pe 12 și 13 iunie.

În 2022 există 15 zile libere legale, 9 dintre acestea sunt în timpul săptămânii, iar celelalte 6 au loc în weekend.

Înălțarea Domnului 2022: zi liberă legală

Când are loc Înălțarea Domnului?

Înălțarea Domnului 2022La 40 de zile după Paște este  sărbătorită Înălțarea Domnului. Datorită însemnătății sale, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

În acest an Paștele Ortodox a fost pe data de 24 aprilie, astfel că Înălțarea Domnului va fi sărbătorită la 40 de zile după Paște, mai exact pe data de 2 iunie.

Ținând cont de faptul că Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile după Paștele Ortodox, această sărbătoare nu are o dată fixă, ci este în funcție de ziua în care pică Paștele. Cu toate acestea, Înălțarea Domnului pică în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

Citeste si:  Se spală în Miercurea Albă din Săptămâna Luminată?

Potrivit rânduielilor bisericești este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pentru poporul român ziua de Înălțare are o dublă semnificație.

O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, a hotărât ca ziua Înălţării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astefl, în acest an pe 2 iunie în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.  

Înălțarea Domnului 2022: zi liberă legală

Tradiții pentru sărbătoarea Înălțării Domnului

Ca în cazul oricărei sărbători importante există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Astfel, este impotant de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie. 

Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri. 

În această zi credincioșii trebuie să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în această zi să se adreseze vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

Sărbătoarea Înălțării Domnului este ultima zi înn care creștinii pot mânca ouă roșii și din acest motiv gospodinele vopsesc ouă pentru această sărbătoare.

Citeste si:  Calendar ortodox 27 aprilie 2022: Ce sărbătoare este miercuri?

Potrivit unei superstiții vechi în această zi credincioșii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi pentru ca sufletele acestora să ajungă în Rai.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Pe vremuri, pentru a fi feriți de rele și protejați de boli, oamenii purtau la brâu frunze de leuștean.

În popor se spune că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălțarea Domnului pot ajunge în Rai și le pot fi iertate păcatele.

Citeste si:  Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri care aduc spor în toate planurile

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si