Este prima zi de școală, 13 septembrie 2021, zi liberă pentru părinți? Anunț important!
Noul an şcolar începe pe 13 septembrie 2021. Este sau nu prima zi de școală din anul școlar 2021 - 2022 zi liberă pentru părinți?
În prima zi de școală sunt permise festivitățile de deschidere a anului școlar organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maștii de protectie și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore. În acest context, părinții se întreabă dacă această zi este sau nu liberă pentru părinți.
Deși un proiect de lege din 2017 prevedea posibilitatea ca părinții să fie liberi în prima zi de școală pentru a participa la festivitățile de început de an, acesta a fost respins ulterior de deputați, pe motiv că ar provoca un adevărat haos, având în vedere că și cadrele didactice sunt părinți și, astfel, nu ar mai participa la deschiderea noului an școlar. Singurii bugetari care au de obicei liber în prima zi de şcoală sunt parlamentarii, care îşi suspendă activitatea legislativă pentru munca „în teritoriu”.
Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.
După 6 la mie, toți elevii- vaccinați sau nu- intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție.
După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.Măsuri de prevenție – distanțare fizică, aerisirea spațiilor închise din școală- locuri de luat masă și sălile de sport, masca obligatorie în interior. Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile cu condițiile să acopere corect nasul și bărbia și să fie purtate corect.
Citeste si: Masca de protecţie, obligatorie în preajma școlilor din București
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Testarea și măsurile când apare un caz pozitiv într-o clasă- pentru învățământul preșcolar și de clasele până la a șasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă în condițiile în care rezultatele sunt negative. Testarea în ziua a opta se face în școli de personal medical sau prin mobilizarea echipelor DSP.
Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a când se întorc.
Citeste si: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunț despre predarea online
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De la clasa a șaptea în sus, la apariția unui caz pozitiv – copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada pot continua să învețe față în față.
Ceilalți trec pe învățământ online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.