În Calendarul ortodox pe 30 iunie sărbătorim Soborul Sfinților 12 Apostoli și pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț.

Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 30 iunie 2024?

Este sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox pe 30 iunie 2024! Duminică celebrăm Soborul Sfinților 12 Apostoli și pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț.

Cei 12 apostoli au fost: Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul, Matia (ales in locul lui Iuda).

Citește și: Cele mai importante sărbători în calendarul ortodox din iunie 2024

Cine a fost Sfântul Ierarh Ghelasie de la Ramet?

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț a trăit în secolul al XIV-lea. A fost, mai întâi, sihastru pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni și apoi egumen al Mănăstirii Râmeț din județul Alba. Devotamentul său față de credință și viața monahală a lăsat o amprentă durabilă în istoria Bisericii Ortodoxe din Transilvania.

O inscripție veche de pe peretele bisericii de la Râmeț, care desparte naosul de pronaos, oferă o valoroasă mărturie istorică: "Scris-am eu mult greșitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crișul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic“. Aceasta este prima mențiune a unui întâistătător ortodox al Transilvaniei în istoria Bisericii noastre, subliniind importanța lui Ghelasie ca lider spiritual.

Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care împreună se ruga, postea și săvârșea sfintele slujbe. Modestia și disciplina sa erau exemplare: nu mânca decât sâmbăta și duminica, iar în celelalte zile se hrănea doar cu Sfintele Taine. Rugăciunile sale puternice au adus vindecare multor oameni stăpâniți de duhuri necurate.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Sfântul Ghelasie nu era doar părintele sihaștrilor din Munții Râmeț, ci și al sătenilor din Țara Moților, fiind cunoscut și venerat pentru minunile și învățăturile sale.

După trecerea sa la cele veșnice, trupul Sfântului Ghelasie a fost îngropat lângă vechea biserică a Mănăstirii Râmeț. Cu timpul, locul exact al mormântului său a devenit necunoscut. În anul 1925, o întâmplare miraculoasă a dus la redescoperirea moaștelor sale: în urma unei ploi torențiale, un cap de om a fost văzut înconjurând de trei ori vechea biserică și oprindu-se lângă sfântul altar. Alte două capete au fost scoase la suprafață de ape. Acestea au fost îngropate în partea dreaptă a vechii biserici. După ce călugării au observat că zăpada se topea în fiecare an deasupra locului în care au fost puse capetele, au decis să le dezgroape. Capul Sfântului Ghelasie a fost identificat printr-o minune: o femeie bolnavă de epilepsie s-a vindecat după ce s-a atins de el.

Citește și: Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru si Pavel: Aduce sănătate și binecuvântare

Pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea oficială a Sfântului Ghelasie, trecând numele său în calendarul ortodox. Canonizarea solemnă a avut loc la Râmeț pe 29 iunie 1992. De atunci, pomenirea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț se face anual pe 30 iunie.

Calendar ortodox iunie 2024

Calendar ortodox iunie 2024

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Rugăciune către Sfântul Ghelasie

Către tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, înălțându-ne gândurile, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută din înălțimea plină de slavă a cerului și te milostivește de suferințele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile și stramtorarile noastre.

Și roagă pe Stăpânul și Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu știință și cu neștiință, le săvârșim neîncetat, că și pentru puțină noastră dragoste față de El și față de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv și iertător și să îndepărteze de la noi toată suferință și durerea.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Drama neștiută a actriței Ileanei Stana Ionescu! Coșmarul casei din Pipera: ”Au furat și au plecat”- radioimpuls.ro

Fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru că, urmând pildă credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale și trecând din această viață, să ne bucurăm împreună cu ține și cu toți cei neplăcuți din veac ai Domnului, de Împărăția cea nesfârșita a cerurilor, că acolo, înconjurați de cetele îngerilor, să aducem mărire, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit, in vecii vecilor, Amin.

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si