Pe 23 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Gheorghe. Este cruce roșie în calendarul ortodox.

În această zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Valerie, Sfinții Mucenici Anatolie și Protoleon, Sfântul Mucenic Atanasie, Sfinții Mucenici Glicherie, Donat și Terinos, Noul Mucenic Gheorghe și pe Noul Mucenic Lazăr Bulgarul.

Sfântul Mucenic Gheorghe este celebrat pe 23 aprilie 2024 în Calendarul ortodox

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia în familie creștină și a trăit pe vremea împăratului Dioclețian. El a rămas fără tată încă de când era doar un copil.

El s-a mutat în Palestina alături de mama sa și a urmat cariera militară și a ajuns comandant în armata împăratului. În anul 303, Dioclețian a început persecuțiile împotriva creștinilor, iar acest sfânt nu a ezitat să își mărturisească credința în Hristos, conform crestinortodox.ro

Citește și: Săptămâna Mare în 2024: Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi

După ce a trecut prin multe chinuri, el a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, pe 23 aprilie. Alături de el au murit și Valeriu, Glicherie, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului, care a trecut la credința creștină. 

Sfântul Gheorghe a făcut multe minuni înainte să moară, dar și după ce a trecut la cele sfinte.

Pe 23 aprilie 2024, sute de mii de români își serbează ziua de nume de Sfântul Gheorghe.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

sfantul gheorghe

Iată ce rugăciune este bine să rostești pe 23 aprilie 2024, de Sfântul Gheorghe.

[Sursa foto: Doxologia]

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Există mai multe tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Una dintre ele este „Sângiorzul vacilor” sau „Alesul”, un obicei care marchează începutul anului pastoral. Pe 23 aprilie, se aleg ciobanii, mieii și locul viitoarei stâne și se pregătesc oile pentru muls.

Gospodarii obișnuiesc să ia măsuri în privința spiritelor malefice care umblă noaptea prin gospodării. Tradiția spune că spiritele rele sunt alungate cu usturoi, rug de măceșe, pelin sau leuștean, conform condoleante.ro

În unele zone ale țării, oamenii priveghează întreaga noapte pentru ca cei din jur să fie mereu vioi și sănătoși.

Vitele sunt duse în holdele de grâu în această zi. Când se întorc acasă, gospodarii iau o mână de grâu, iar boabele sunt păstrate și se amestecă în grâul care va fi semănat, pentru a avea parte de o recoltă bogată în următorul an.

Fetele care își doreau să se mărite credeau că își pot vedea alesul dacă se uitau în noaptea de Sfântul Gheorghe printr-o cofă plină cu apă. 

Fetele mai obișnuiau să semene usturoi pe care îl păstrau apoi până în următorul an. Ele mâncau usturoiul semănat înainte și credeau că vor rămâne sănătoase mereu și se vor căsători cât mai repede.

sfantul gheorghe

Iată ce tradiții și obiceiuri există pentru sărbătoarea Sfântului Gheorghe de pe 23 aprilie 2024.

[Sursa foto: doxologia]

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Felicitări cu ”La mulţi ani” Gheorghe, George, Georgiana, Geanina, Gigi şi Georgeta!

Rugăciune către Sfântul Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.

De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.” (sursa: Facebook Lumina Faptelor Bune)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si