Mâncarea preferată a lui Popeye, spanacul, conține o mulțime de vitamine și minerale ca acidul folic, vitaminele A, B, C, E, fier, magneziu și potasiu. De asemenea, are un conținut ridicat de luteină şi zeaxantină și este un combatant excelent împotriva a numeroase boli.

Când este otrăvitor spanacul

Cu toate acestea, spanacul poate fi otrăvitor. La temperaturi mari, nitrații din spanac se transformă în nitriți, potențiali cancerigeni pentru corpul uman.

Astfel, spanacul nu trebuie niciodată reîncălzit.

Se recomandă a fi consumat mereu proaspăt iar dacă vrei totuși să mănânci din mâncarea de spanac a doua zi, nu o reîncălzi, e la fel de bună și rece. Spanacul crud conține niște compuși denumiți oxalați ce interferează cu absorbția calciului în sânge, iar consumând mult spanac crud poți ajunge la un deficit de calciu, dar și depuneri de oxalați la rinichi. Odată ce ai avut pietre la rinichi ar trebui să consumi cu precauție alimentele bogate în oxalați.

Citeste si: Loboda. Ce sunt, de fapt, frunzele de lobodă și ce conțin

Spanacul crud conține acid uric astfel că ar trebui consumat mai rar de către cei hiperuremici sau cu litiază urică. Mai conține și oxalați de potasiu și calciu care pot provoca inflamații gastrice și intestinale, boli hepatice.

Totodată, spanacul crud conține și iod, iar datorită substanței numite saponină din compoziție, iodul este rapid absorbit de către organism.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În cazul persoanelor cu hipertiroidism, spanacul crud ar trebui consumat cu precauție sau după o schemă stabilită cu medicul endocrinolog.

Atenție mare când gătiți spanacul

Dacă în timpul preparării spanacul nu mai este verde ci are o culoare spre galben nu ar mai trebui consumat, căci este dăunător. Gătit, spanacul are mai mult betacaroten decât crud, iar acest antioxidant ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și al cancerului pulmonar.

Spanac înăbușit

Citeste si: VIDEO -Legumicultorii pregătesc trufandale pentru primăvară în solarii

Spanacul gătit are mai multă luteină decât crud și previne cataracta și degenerscența maculară. Prin gătire, spanacul are o cantitate redusă de acizi oxalici, totodată, spanacul gătit are mai mult magneziu și fier decât cel în stare crudă.

Spanacul poate fi gătit după metoda tradițională sau la aburi, varianta finală permițând nutrienților să rămână în legumă, și de neuitat faptul că apa în care a fiert trebuie aruncată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si