Cred ca mulți dintre noi am auzit faptul că spanacul poate deveni toxic, iar multe persoane cred că spanacul se mănâncă doar gătit. Din contră, spanacul devine toxic la temperaturi foarte înalte și mai ales când este reîncălzit.
Mâncarea preferată a lui Popeye, spanacul, conține o mulțime de vitamine și minerale ca acidul folic, vitaminele A, B, C, E, fier, magneziu și potasiu. De asemenea, are un conținut ridicat de luteină şi zeaxantină și este un combatant excelent împotriva a numeroase boli.
Se recomandă a fi consumat mereu proaspăt iar dacă vrei totuși să mănânci din mâncarea de spanac a doua zi, nu o reîncălzi, e la fel de bună și rece. Spanacul crud conține niște compuși denumiți oxalați ce interferează cu absorbția calciului în sânge, iar consumând mult spanac crud poți ajunge la un deficit de calciu, dar și depuneri de oxalați la rinichi.
Odată ce ai avut pietre la rinichi ar trebui să consumi cu precauție alimentele bogate în oxalați.
Spanacul crud conține acid uric astfel că ar trebui consumat mai rar de către cei hiperuremici sau cu litiază urică. Mai conține și oxalați de potasiu și calciu care pot provoca inflamații gastrice și intestinale, boli hepatice.
Totodată, spanacul crud conține și iod, iar datorită substanței numite saponină din compoziție, iodul este rapid absorbit de către organism.
Spanacul gătit are mai multă luteină decât crud și previne cataracta și degenerscența maculară. Prin gătire, spanacul are o cantitate redusă de acizi oxalici, totodată, spanacul gătit are mai mult magneziu și fier decât cel în stare crudă.
Spanacul poate fi gătit după metoda tradițională sau la aburi, varianta finală permițând nutrienților să rămână în legumă, și de neuitat faptul că apa în care a fiert trebuie aruncată.