Mâncarea preferată a lui Popeye, spanacul, conține o mulțime de vitamine și minerale ca acidul folic, vitaminele A, B, C, E, fier, magneziu și potasiu. De asemenea, are un conținut ridicat de luteină şi zeaxantină și este un combatant excelent împotriva a numeroase boli.
Când este otrăvitor spanacul
Cu toate acestea, spanacul poate fi otrăvitor. La temperaturi mari, nitrații din spanac se transformă în nitriți, potențiali cancerigeni pentru corpul uman.
Se recomandă a fi consumat mereu proaspăt iar dacă vrei totuși să mănânci din mâncarea de spanac a doua zi, nu o reîncălzi, e la fel de bună și rece. Spanacul crud conține niște compuși denumiți oxalați ce interferează cu absorbția calciului în sânge, iar consumând mult spanac crud poți ajunge la un deficit de calciu, dar și depuneri de oxalați la rinichi.
Citeste si: Loboda. Ce sunt, de fapt, frunzele de lobodă și ce conțin
Spanacul crud conține acid uric astfel că ar trebui consumat mai rar de către cei hiperuremici sau cu litiază urică. Mai conține și oxalați de potasiu și calciu care pot provoca inflamații gastrice și intestinale, boli hepatice.
În cazul persoanelor cu hipertiroidism, spanacul crud ar trebui consumat cu precauție sau după o schemă stabilită cu medicul endocrinolog.
Atenție mare când gătiți spanacul
Dacă în timpul preparării spanacul nu mai este verde ci are o culoare spre galben nu ar mai trebui consumat, căci este dăunător. Gătit, spanacul are mai mult betacaroten decât crud, iar acest antioxidant ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și al cancerului pulmonar.
Citeste si: VIDEO -Legumicultorii pregătesc trufandale pentru primăvară în solarii
Spanacul gătit are mai multă luteină decât crud și previne cataracta și degenerscența maculară. Prin gătire, spanacul are o cantitate redusă de acizi oxalici, totodată, spanacul gătit are mai mult magneziu și fier decât cel în stare crudă.
Spanacul poate fi gătit după metoda tradițională sau la aburi, varianta finală permițând nutrienților să rămână în legumă, și de neuitat faptul că apa în care a fiert trebuie aruncată.