In articol:
- Eugenia Șerban: De ce eu? De ce mie? Și încă nu aveam habar ce va urma
- Eugenia Șerban: Am avut un curaj inconștient!
- Eugenia Şerban: În aceasă perioadă mă simt bine
- Ce sunt cancerele ginecologice: cele 5 tipuri
- 1. Cancer de col uterin
- 2. Cancer ovarian
- 3. Cancer endometrial
- 4. Cancer vaginal
- 5. Cancer vulvar
- Cancerul de sân
Eugenia Șerban spune că viața i-a fost plină de încercări, iar despre toate a vorbit fără menajamente și fără ocolișuri.
"Anul trecut în luna aprilie a început totul. Mergând la controlul ginecologic anual, s-a descoperit că ceva nu este în regulă, și așa au început investigațiile. În luna iunie, s-a confirmat cancerul ginecologic", povesteşte Eugenia Șerban.
Eugenia Șerban: De ce eu? De ce mie? Și încă nu aveam habar ce va urma
"Imediat după biopsie, medicul a hotărât să mi se facă de urgență o ecografie de sân, în aceeași zi. A fost una dintre cele mai urâte zile din viața mea, ziua în care am aflat că am și cancer la sân. Așa a început totul.
Prima dată am crezut că este o greșeală, am tot sperat să nu fie adevărat și am început toate investigațiile necesare. RMN-uri, CT-uri, PET CT, biopsii, iar cel mai greu a fost să aștept rezultatul biopsiilor.
Am să-ți spun că am început cu operațiile și apoi a urmat restul tratamentelor. La sfârșitul lunii iulie, am participat la Festivalul de la Sighișoara, unde colegii mei mi-au acordat suport emoțional, ridicându-mi moralul ca să pot trece la pasul următor", a mai spus Eugenia Șerban.
Eugenia Șerban: Am avut un curaj inconștient!
"Chiar dacă echipa de medici (Chirurgie Generală, Chirurgie Plastică și Oncologie) a încercat să mă convingă să fac intervențiile pe rând, încăpățânarea mea și dosarul medical, favorabil în privința stării de sănătate generale, i-au determinat să prindă și ei curajul de a-mi face toate intervențiile deodată, pentru că eu voiam să fiu din nou pe scenă, peste două luni. Medicii zâmbeau și spuneau: „Vom vedea! Nu va fi chiar cum vrei tu!.
Au fost grele primele 2-3 zile, până am depășit perioada terapiei intensive și am reușit să mă ridic. Din acel moment, am început să privesc viitorul cu speranță", a completat Eugenia Şerban.
Eugenia Şerban: În aceasă perioadă mă simt bine
"În această perioadă sunt foarte bine, dar foarte dornică să-mi încep activitatea. Sper să se întâmple foarte curând, să fim și noi lăsați să ne reîncepem activitățile artistice. Viața mea este aceeași, doar că ordinea priorităților s-a schimbat.
Citeste si: VIDEO| Desfigurate de la tratamente cosmetice: ”Parcă sunt monstru”
Sănătatea, copilul, cariera, familia și prietenii mei. Sunt anumite lucruri poate cărora nu le dădeam importanță înainte. Bucuria fiecărei zile, fiecare dimineață… Iubeam florile și înainte, dar astăzi le iubesc mult mai mult. Știu să mă bucur de ele.
Știu să mă bucur poate mai mult decât înainte de fiecare răsărit de soare și de fiecare apus. Înainte erau doar lucruri obișnuite, acum sunt importante. Am învățat să fac diferența între oameni și am învățat că, într-adevăr, cei importanți din viața ta îți sunt alături și în momentele dificile, nu doar atunci când ești bine", a declarat Eugenia Şerban pentru viva.ro.
Ce sunt cancerele ginecologice: cele 5 tipuri
Cancerele ginecologice sunt adesea asimptomatice sau simptomele acestora sunt confundate cu alte probleme de sănătate, motiv pentru care este esențial să te prezinți la medic pentru controale regulate.
Atunci când vorbim de cancer ginecologic, ne referim la următoarele 5 tipuri: de col uterin, ovarian, endometrial, vaginal și vulvar, conform dozadesanatate.ro
În fiecare an, mii de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer ginecologic – asociat organelor reproducătoare – și, deși medicina modernă avansează în fiecare zi și descoperă noi tratamente, prevenția salvează cele mai multe vieți.
Citeste si: Ce se întâmplă în organismul tău când renunți la carne. Așa ceva nu se poate!
În articolul de astăzi îți oferim mai multe informații utile despre acest subiect. În plus, îți reamintim să te prezinți regulat la medicul ginecolog pentru consult.
Motivul? Există multe boli care se manifestă fără să prezinte simptome, de unde și importanța analizelor periodice, adesea nedureroase. Sănătatea ta merită efortul.
Nu va exista niciodată o modalitate de a ști în proporție de 100% dacă vei dezvolta un tip de cancer ginecologic. Factorii genetici au adesea un rol fundamental în determinarea predispoziției unei persoane, dar fiecare om este diferit și numai tu poți să-ți dai seama dacă este ceva în neregulă sau dacă organismul tău suferă anumite modificări.
Prevenirea salvează multe vieți și, în majoritatea cazurilor, mărește eficiența tratamentelor. Chiar dacă ești tânără și nu ai avut cazuri de cancer în familie, este indicat să-ți faci o programare la medicul ginecolog dacă simți chiar și cel mai mic disconfort sau durere abdominală sau dacă prezinți schimbări ale ciclului menstrual.
Cancerul ginecologic reprezintă una dintre cele mai evoluate ramuri oncologice, atât în privința diagnosticării, cât și a tratamentelor medicale și chirurgicale.
Nu este cazul să asociezi imediat cuvântul „cancer” cu „moarte”, ci cu o boală care poate fi tratată. Gândește-te că este doar o problemă pe care trebuie să o înfrunți cu multă putere, curaj și sprijin din partea celor dragi.
Citeste si: Ce este dermatomiozita, boala cruntă de care suferă Sorina Pintea?
Tipuri de cancer ginecologic:
1. Cancer de col uterin
Rata cancerului de col uterin a scăzut datorită mai multor factori, precum utilizarea prezervativelor, citologia cervico-vaginală și testarea pentru infecția cu HPV (Human Papilloma Virus/ Virusul Papiloma uman).
Cu toate acestea, diagnosticarea timpurie oferă cele mai mari șanse pentru a trata cu succes boala și tumorile.
2. Cancer ovarian
Deși cancerul ovarian afectează în general femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, nu trebuie să îl ignori nici dacă ești mai tânără, deoarece acest tip de cancer are o incidență foarte mare.
Până în prezent nu se cunosc cauzele acestui tip de cancer ginecologic. Specialiștii susțin că poate fi cauzat de anumiți factori hormonali sau reproducători, de dietă, tutun, obezitate și chiar de utilizarea unor produse precum pudra de talc. Rolul factorilor genetici este mai redus, între 10 și 15%.
Citeste si: VIDEO| Cancerul depistat la timp se poate vindeca. Simona Pătruleasa: „Prevenția este foarte importantă”
Cancerul ovarian nu prezintă simptome decât în stadiile avansate, de unde și importanța consultațiilor regulate.
3. Cancer endometrial
Cervixul (colul uterin) este partea inferioară a uterului care formează un canal către vagin. Problemele asociate acestui tip de cancer apar atunci când la punctul de întâlnire dintre endocervix și ectocervix se formează carcinoame.
Cancerul endometrial are o incidență mai mică în rândul femeilor care au avut copii. Cu toate acestea, trebuie să știi că acest tip de cancer are o componentă genetică puternică.
Cazul Angelinei Jolie este deja cunoscut, aceasta alegând să se supună unei operații chirurgicale pentru a-și extirpa ovarele și tuburile falopiene din cauza predispoziției genetice ridicate la dezvoltarea cancerului mamar și ovarian.
4. Cancer vaginal
Chiar dacă și acest tip de cancer are o componentă genetică importantă, este bine de știut că, în realitate, cancerul vaginal nu este la fel de frecvent ca cele prezentate mai sus. Acest tip de cancer ginecologic se întâlnește sub două tipuri:
Citeste si: Toate femeile trebuie să știe acest lucru! Ce sunt celulele scumoase?
Carcinom scuamos celular: Se formează la nivelul celulelor scuamoase de la suprafața vaginului.
Adenocarcinom: Apare în celulele glandulare de la suprafața vaginului care produc fluide precum mucusul vaginal. Este comun în rândul femeilor care au trecut de menopauză.
5. Cancer vulvar
Ultimul dintre cele cinci tipuri de cancer ginecologic prezentate astăzi este cancerul vulvar. Aceasta este o formă rară de cancer care afectează labiile mari. Avansează încet și este mai frecvent în rândul femeilor care și-au început viața sexuală foarte devreme și care au avut mai mulți parteneri.
Cancerul de sân
Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat in randul femeilor din lumea intreaga. Anual sunt depistate aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar, conform statisticilor oferite de World Cancer Research Fund International.
Cancerul de san reprezinta cresterea necontrolata a celulelor din san si apare atat la barbati, cat si femei, dar este mult mai frecvent la femei.
Sprijinul substantial pentru constientizarea cancerului de san si finantarea proiectelor de cercetare in domeniu au contribuit la imbunatatirea screening-ului si diagnosticului cancerului de san, precum si la progrese semnificative in tratamentul acestei maladii. Ratele de supravietuire au crescut, iar numarul deceselor a scazut constant, ca urmare a unui cumul de factori, cum ar fi depistarea timpurie a cazurilor de cancer de san, abordarea personalizata a tratamentului si o mai buna intelegere a bolii.
Citeste si: Primele semne ale cancerului de col uterin: Mergi de urgență la medic dacă ai aceste simptome!
Semnele si simptome cancerului de san pot include:
• Un nodul mamar, ingrosarea unei mici portiuni sau o zona care se simte diferit de tesutul inconjurator
• Schimbari in marimea, forma sau aspectul unui san
• Modificari ale pielii care acopera sanul
• Un mamelon inversat
• Cojirea, scalarea sau exfolierea zonei pigmentate a pielii din jurul mamelonului sau a pielii de pe san
• Inrosirea sau corodarea pielii de pe san
Citeste si: Simptomele cancerului de col uterin- asasinul tacut al femeilor