Euro 2021. Campionatul European de Fotbal UEFA – 2021 vine cu o premieră absolută în istoria fotbalului european: 12 națiuni europene vor găzdui meciuri UEFA Euro 2020, acestea fiind Anglia, Scoția, Azerbaidjan, Olanda, România, Ungaria, Danemarca, Germania, Italia, Rusia, Irlanda și Spania. Douăzeci și patru de echipe vor concura pentru trofeul Henri Delaunay, deținut în prezent de Portugalia lui Cristiano Ronaldo.

Citeste si: EURO 2021, la București. Schimbări importante anunțate de Primăria Capitalei

Euro 2021. După o întârziere de 12 luni, Campionatul European de Fotbal UEFA 2020 începe în sfârșit vineri, 11 iunie 2021. Este prima ediție de campionat european de fotbal care folosește sistemul VAR de asistență video a arbitrajului. La EURO 2020- tehnic se poate spune 2021- participă șase dintre primele șapte naționale clasate în lume, inclusiv câștigătorii ultimelor patru Cupe Mondiale- Italia, Spania, Germania și Franța.

Google Doodle cu Campionatul European de Fotbal UEFA – 2021 

Euro 2021  Sigla obișnuită a Google este înlocuită pe 11 iunie cu un desen multicolor care reprezintă un teren de fotbal, cu o minge în centru înlocuind al doilea O din numele motorului de căutare, un fluier și porți de fotbal, într-un spațiu imaginar care amintește de faptul că turneul de anul acesta se desfășoară în nu mai puțin de 12 țări din toată Europa.

Campionatul European de Fotbal UEFA – 2021 
Google Doodle cu Campionatul European de Fotbal UEFA – 2021 [Sursa foto: Google]

Euro 2021  - "Este timpul pentru UEFA Euro 2020! Un turneu emblematic pentru fanii fotbalului din întreaga lume din 1960, anul acesta fiind pentru prima dată în istorie în care cele 51 de meciuri ale turneului vor avea loc în mai multe orașe-gazdă de-a lungul Europei- o duzină în total! Începe cu un meci între Turcia și Italia în cea mai mare arenă sportivă din Roma: Stadio Olimpico.

Deci, cine va fi campionul Euro 2020 și va lua acasă trofeul Henri Delaunay din acest an? Conectați-vă toată luna următoare pentru a afla. Mult noroc tuturor echipelor concurente!", este mesajul Google postat pe pagina specială dedicată Doodle-urilor. 

Citeste si: Lovitură de teatru înainte de startul EURO 2020. Ucraina, obligată de UEFA să modifice sigla anti-Rusia de pe tricouri

Schimbări în ceasul al 12-lea de la UEFA. Două orașe excluse de pe lista EURO 2021

Campionatul European de Fotbal UEFA – 2021  a avut parte de suspans până în ultima clipă. În urmă cudouă luni, UEFA a anunțat că partidele programate la Bilbao și Dublin au fost mutate la Sevilla, Sankt Petersburg și Londra. De asemenea, Munchen a fost confirmat ca oraș-gazdă al EURO 2020 în ultima clipă.

Cele patru partide programate inițial pentru Euro 2021  la Bilbao (trei din grupa E și o optime de finală) se vor juca pe Estadio La Cartuja din Sevilla, în plan fiind ocuparea stadionului în proporție de 30%.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În urma deciziilor autorităților locale din Bilbao devenise clar faptul că prezența fanilor pe stadion pentru Euro 2021  era improbabilă, astfel că, împreună cu Federația Spaniolă de Fotbal, UEFA a propus ca meciurile de la Campionatul European de Fotbal UEFA – 2021

să fie mutate pe un alt stadion din Spania.

Cele trei partide din grupa E ale Euro 2021  programate inițial la Dublin au fost mutate la Sankt Petersburg, gazdă pentru alte trei jocuri din grupa B și pentru un sfert de finală la Euro 2021.

Citeste si: Când începe Euro 2020. Unde se joacă meciul de deschidere Turcia- Italia

euro 2021
Euro 2021. Unul dintre cele mai spectaculoase stadioane din turneul pan-european este cel de la Baku, Azerdbaidjan[Sursa foto: Twitter]

EURO 2021, un regal fotbalistic cu 51 de meciuri

Italia vs. Turcia este meciul care ridică cortina pentru UEFA EURO 2021. Jocul se dispută de la ora 22.00 pe Stadio Olimpico din Roma, ceea ce face din Italia gazda meciului inaugural de la Euro 2021. Meciul trebuia să fie jucat în urmă cu aproape 12 luni. Alte 50 de partide vor fi disputate înainte ca un câștigător să fie încorona pe data de 11 iulie pe stadionul londonez Wembley.

EURO 2021 va include 51 de meciuri, dintre care patru se joacă la București. Arena Națională din Capitală a fost desemnată de UEFA să găzduiască trei meciuri din faza grupelor și un meci din optimi.

EURO 2021  este a doua ediţie a Campionatului European care se desfăşoară cu 24 de echipe participante la turneul final, după cea din 2016. Primele două clasate din fiecare grupă și cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea se vor califica în optimile de finală ale EURO 2020.

Citeste si: EURO 2020. Un supermeci din grupa E, pus în pericol de explozia cazurilor de COVID-19

Care sunt grupele de la EURO 2020

Iată cele șase grupe de la Campionatul European de Fotbal EURO 2020:

  • Group A:    Italia, Elveția, Turcia, Țara Galilor
  • Group B:    Belgia, Danemarca, Finlanda, Rusia
  • Group C:    Austria, Olanda, Macedonia de Nord, Ucraina
  • Group D:    Croatia, Cehia, Anglia, Scoția
  • Group E:    Polonia, Slovacia, Spania, Suedia
  • Group F:    Franța, Germania, Ungaria, Portugalia

Sistemul VAR, pentru prima dată folosit la un Campionat European de Fotbal

Euro 2021 este primul campionat european de fotbal care folosește sistemul VAR. Sistemul de tehnologie video a fost utilizat pentru prima dată la Cupa Mondială din 2018, unde a provocat o serie întreagă de controverse.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

La UEFA Euro 2021  sistemul VAR va consulta și va revizui incidentele decisive, cum ar fi penalty-uri, goluri și cartonașe roșii. Oficialii VAR își vor avea sediul central la Nyon, Elveția, de unde vor avea o comunicare directă cu arbitrul de la centrul și vor continua să se consulte cu el pe tot parcursul meciului.

UEFA a amenajat două camere în campusul său din Nyon pentru a monitoriza procedurile care vor fi utile în timpul ultimelor meciuri din grupele Euro 2021 în care ambele meciuri vor fi disputate simultan.

La fiecare meci va exista un arbitru VAR și un arbitru asistent VAR, precum și un arbitru video de rezervă care se va concentra pe incidente specifice pe tot parcursul meciului.

EURO 2021. La ce oră este ceremonia de deschidere?

Ceremonia de deschidere Euro 2021 are loc vineri, 11 iunie, ora 21.00, pe Stadio Olimpico din Roma. Ceremonia are loc înainte de primul meci al turneului: Italia vs Turcia. Este singurul meci de vineri, după care vor fi câte trei meciuri pe zi începând de sâmbătă 12 iunie.

euro 2021
Euro 2021. Meciul de deschidere este Italia - Turcia


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si