Eurodeputatii vor sa interzica shaorma in Europa. Ce au descoperit in ingrediente
Produsele fast food, precum shaorma sau kebab-ul, ar putea fi interzise in Europa din cauza riscului pe care il prezinta pentru sanatate, potrivit Adevarul.
Eurodeputatii vor sa interzica utilizarea aditivilor alimentari, in special fosfatii, care pastreaza aroma carnii, din cauza legaturii care ar exista intre acestia si afactiunile cardiovasculare.
"Eurodeputatii din cadrul Comisiei de Sanatate au exprimat ingrijorari serioase cu privire la consecintele asupra sanatatii ale fosfatilor utilizati ca aditivi alimentari. Ei au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizarii acidului fosforic, difosfatilor, trifosfatilor si polifosfatilor (E338-452) in carnea pentru kebab si shaora, fie ea provenind de la ovine, vite, pasari de curte", se arata
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Propunerea va fi votata pe 11 decembrie in plenul Parlamentului European. Daca este respinsa, viitorul acestor felul populare de mancare va ramane subiect de dezbatere.
Un studiu stiintific din 2012 arata ca exista o potentiala legatura intre aditivii fosfati din alimente si riscul cardiovascular crescut. Un alt studiu din 2013 sugereaza o legatura intre o dieta bogata in fosfor si cresterea mortalitatii americanilor, mai adauga sursa citata.