Războiul declanșat de Rusia în miezul Europei forțează Uniunea Europeană să adopte o decizie istorică: se pun bazele armatei UE. Pentru început vor fi doar 5000 de militari, dar în viitor ar putea juca un rol important în echilibrul de forțe regional.

Citeste si: Imagini de coșmar cu centrul comercial "Retroville" din Kiev după bombardamentul Rusiei

Pentru a constitui această forţă de reacţie de 5.000 de militari, Uniunea va utiliza grupurile tactice înfiinţate în 2007, potrivit Agerpres. 

Ministrul de Externe al UE: Lucrăm la acest proiect de doi ani

"Vom aproba o 'busolă strategică' care nu este răspunsul la războiul din Ucraina, ci o parte a răspunsului, pentru că ea trebuie să ne facă mai puternici militar", a afirmat luni şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni comune a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor apărării din statele membre.

Angajamentele militare ale UE vor fi discutate joi cu preşedintele american Joe Biden cu ocazia unui summit extraordinar al NATO, urmat de o reuniune la vârf a UE, consacrate consecinţelor războiului din Ucraina asupra securităţii în Europa.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, anunț despre amata UE

[Sursa foto: Twitter ]

Soldații americani au cucerit Europa

SUA au desfăşurat peste 100.000 de soldaţi şi importante mijloace militare în Europa pentru a contribui la consolidarea apărării pe flancul estic al Alianţei.

Citeste si: Oraşul-port Odesa, următoarea țintă a Rusiei. Atacuri venite din Marea Neagră

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Partajarea costurilor implicate de capacităţile desfăşurate în ţările baltice, Polonia, România, Bulgaria şi Slovacia va fi unul din subiectele de discuţie.

Ce înseamnă armata UE

UE este colectiv sub-echipată pentru a face faţă ameninţărilor şi provocărilor' actuale, avertizează în preambul documentul pregătit pentru această reuniune şi consultat de AFP.

Grupurile tactice ale armatei UE sunt operaţionale, dar nu au fost utilizate niciodată, din lipsa voinţei politice şi a mijloacelor financiare, a transmis Serviciul European de Acţiune Externă.

Citeste si: Rușii încearcă să îi infometeze pe locuitorii din Mariupol pentru a se preda

Forţa militară va fi constituită din "componente terestre, aeriene şi maritime" şi dotată cu capacităţi de transport pentru a fi în măsură să 'poarte intervenţii pentru a salva şi evacua cetăţeni europeni' prinşi într-un conflict.

Această capacitate le-a lipsit europenilor pentru a-i înlocui pe americani în timpul evacuării capitalei afgane Kabul în august 2021.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, implicat în proiectul noii armate europene

[Sursa foto: Twitter ]

Europenii vor să investească în drone, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antitanc

În angajamentele luate de UE nu este înscris niciun obiectiv în cifre, însă toate ţările NATO, dintre care 21 sunt şi membre UE, au promis să consacre 2% din PIB cheltuielilor militare în 2024.
Germania, Belgia şi Danemarca, trei ţări aflate în mare întârziere faţă de acest angajament, au anunţat recent creşteri ale bugetelor militare.

Citeste si: Viața lui Volodimir Zelenski este din nou în pericol. Un grup de mercenari vor să îl ucidă

Totodată, europenii vor să investească în capacităţile la care sunt deficitari acum, mai ales drone, sisteme de luptă, tancuri, sisteme de apărare antiaeriană şi antitanc.

"Acţiunile detaliate sunt ambiţioase, dar realizabile cu un angajament politic susţinut", insistă documentul elaborat de serviciul condus de Josep Borrell.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si