Evaluare Nationala 2018: tehnici de invatare si ponturi ca sa retii mai repede
Cei care se pregatesc pentru examenele de evaluare nationala 2018, trebuie sa stie ca exista mai multe metode prin care materia poate fi asimilata mai eficient. Conteaza fiecare detaliu, de la ambianta si pana la pauzele care sunt extrem de necesare.
Evaluare Nationala 2018. Ideile nu trebuie amestecate
Când un elev vrea să înveţe repede şi eficient, ideile nu se amestecă. Studiul pentru examene se face pe rând, în ordinea datelor în care testele au fost programate. Studiul de 2-3 ore pentru un examen te va face să reţii mult mai bine informaţia şi nu va încurca ideile de la mai multe examene. Regula se aplică şi când ai o sarcina de indeplinit: termini primul obiectiv, ca mai apoi să se apuci de altele.
Evaluare Nationala 2018. Care sunt cele mai potrivite ore pentru studiu
Învăţatul se face din timp, nu înainte cu 24 de ore. Iar asta, deoarece înainte de examen corpul are nevoie de odihnă. Orice elev dă mult mai mult randament dacă creierul şi corpul îi sunt odihnite pentru a doua zi. Un program de somn şi de învăţare îţi va uşura munca în sesiune.
Cercetătorii au demonstrat că, între orele 22:00 – 24:00 vei avea parte de cel mai odihnitor somn. Oamenii au ritmuri biologice diferite, însă cel mai potrivit orar pentru studiu este între orele 8:00 – 11:00 şi între 18:00-21:00. Corpul şi mintea au nevoie să îşi restabilească energia în celelalte ore în care nu depun efort.
Evaluare Nationala 2018. Spatiul de invatare trebuie sa fie aerisit si aranjat
Locul în care înveţi este, unul dintre cele mai importante aspecte ale studiului. Fie că e bibliotecă, sală de lectură sau camera de acasă, atmosfera trebuie să fie una plăcută şi liniştită.
Elevul trebuie să aibă un spaţiu luminos care să îi dea o stare de bine. De asemenea, spaţiul trebuie să fie aerisit şi aranjat, iar dacă lucrurile din locul în care înveţi sunt organizate, studiul poate fi mai plăcut.
Evaluare Nationala 2018. Pauzele se iau o data la 2-3 ore
Oricine are nevoie de o pauză după o concentrare de câteva ore pe un anumit subiect sau sarcina de bifat.
De aceea e important ca o dată la 2 -3 ore să iei o pauză de 15 – 20 de minute în care să te îndepărtezi de cursuri sau cărţi. Orice lucru solicitant făcut în pauză, va diminua energia necesară studiului. Activităţile uşoare şi relaxante vor pregăti corpul şi creierul pentru o nouă rundă de învăţat.
Evaluare Nationala 2018. Cum se sintetizeaza informatia
Pentru a reţine mai uşor informaţia pentru evaluare nationala 2018 e nevoie să faci o sintetizare a acesteia. Mulţi dintre elevi preferă să îşi coloreze cu marker informaţia cea mai importantă. Spre exemplu: roşu pentru definiţiile importante, galben pentru derivatele definiţiilor, albastru pentru exemple şi aşa mai departe. Dacă volumul este mare, majoritatea se axează pe scheme care duc la o anumită idee importantă sau cuvinte cheie care îi ajută să îşi amintească fragmentele din cărţi.