In articol:
- Cel mai probabil, au fost mai multe certuri de cuplu înaintea crimei
- Renunțarea la ordinul de protecție, cea mai mare greșeală a victimelor
Pe data de 27 februarie, un bărbat și-a ucis soția prin înjunghiere, după ce au avut o discuție aprinsă de locuința în care urmau să stea împreună, în localitatea Budila, județul Brașov.
Cel mai probabil, au fost mai multe certuri de cuplu înaintea crimei
”În primul rând, în astfel de cazuri din punct de vedere penal, de regulă, avem de-a face cu un singur vinovat care ulterior este și condamnat. Dar, din punct de vedere criminologic, avem de-a face cu mai mulți factori favorizanți din rândul cărora nu putem să excludem vinovăția victimei”, a precizat acesta.
Citește și: Crimă pasională în Brașov: o femeie a fost ucisă, principalul suspect fiind fostul iubit
”În cazul de la Brașov au fost mai multe certuri între cei doi, și probabil și cu violențe. În momentul în care este o divergență de opinie, există probleme care nu se rezolvă decât prin violență, cel mai bine este ca cei doi să-și vadă de drumul lor, fie apelează la divorț, fie se despart, dacă nu este vorba de căsătorie oficială”, a mai adăugat criminologul.
Renunțarea la ordinul de protecție, cea mai mare greșeală a victimelor
Cea mai mare greșeală pe care o fac victimele unor astfel de abuzuri este retragerea plângerii sau a ordinului de protecție, care de cele mai multe ori, duce la astfel de crime.
”Sunt nenumărate cazurile în care victima, anterior decesului sau vătămării, a solicitat un ordin de protecție sau a depus o reclamație pentru lovire și alte violențe, și de cele mai multe ori, plângerea a fost retrasă sau ordinul a fost până la urmă refuzat de cea care îl solicitase inițial, pentru că, urmare a unor promisiuni din partea partenerului de cuplu, care i-ar afirma că nu vor mai avea loc violențe, că nu se vor mai certa, ea refuză ordinul”, a mai spus Dan Antonescu.
Având în vedere motivul pentru care s-a ajuns la crimă, mai exact un scandal legat de locul în care să locuiască cuplul, acasă la făptaș sau la mama femeii înjunghiate, cel mai probabil se ajunsese la alte discuții mult mai aprinse.
”Toate aceste retrageri de plângeri, de ordin de protecție nu sunt decât o încurajare a celor care sunt violenți, celor care consideră partenerul de cuplu proprietatea lui. Aici avem de-a face cu cazul de la Brașov, cu o neînțelegere cu privire la locul unde vor locui cei doi. În niciun caz un astfel de motiv nu poate sta la baza unei agresiuni finalizate cu o crimă. Probabil că este vorba de cu totul și cu totul altceva”, a mai explicat criminologul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Bărbatul care și-a ucis soția prin înjunghiere avea un copil în vârstă de cinci ani cu aceasta. Micuțul urmează să fie preluat de DGASPC în regim de urgență și dus la un centru de specialitate.