EXCLUSIV: Alertă alimentară în România/ Tudor Ciuhodaru: ”Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare ce se poate dezvolta în multe alimente”
Două loturi de file de somon norvegian afumat sunt retrase de la vânzare din magazine şi rechemate din cauza prezenţei listeriei monocytogenes, o bacterie extrem de periculoasă.
Author: Stefania Pavel miercuri 13 septembrie 2023 , 13:52
Două loturi de file de somon norvegian afumat sunt retrase de la vânzare din magazine din cauza unei bacterii care poate pune sănătatea oamenilor în pericol.
”Mergeți la spital dacă ați mâncat alimente care au fost rechemate sau legate de un focar”
”România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes. Așadar, mergeți la spital dacă ați mâncat alimente care au fost rechemate sau legate de un focar, dacă aveți febră și alte simptome de listerioză cum ar fi oboseală și dureri musculare, dacă
sunteți însărcinată și apar simptome de alarmă precum apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare. De asemenea, trebuie să vă prezentați la medic dacă apar simptome de alarmă și faceți parte din grupele de risc, adică cu imunitate scăzută precum cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie, ce pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie”, a spus Tudor Ciuhodaru în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.
”Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC) ce se poate dezvolta în multe alimente. Aceasta poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările. Listeria este a treia cauză de deces din cauza bolilor alimentare în Statele Unite. Bacteria se poate dezvolta în mâncarea din frigider și poate fi tratată prin administrarea de antibiotice”, a
precizat medicul.
Așadar, este importată evitarea alimentelor gata preparate reci, la carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata transportată necorespunzător.
”Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite sau crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele și niciodată nu consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea”, a
explicat medicul.