A început sezonul ambroziei, o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie. Însă, odată cu apariția acestor plante încep și alergiile.

Medicul de la UPU Iași, Tudor Ciuhodaru a oferit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, sfaturi pentru cei care se confruntă cu alergii la ambrozie, cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă. 

”Faceţi efortul de a îndepărta praful”

”Sunt 10 lucruri care vă pot salva viața, asta după ce ambrozia poate face din nou noi victime. E în plin sezon de înflorire. Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România, așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament, e bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe”, a spus medicul.

Citește și: EXCLUSIV- Viața cu alergie la ambrozie: ”Pun plase anti-polen și folosesc un purificator de aer. Igiena casei e destul de importantă în perioada asta”

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”În primul rând nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare, în special dimineaţa. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare pentru a evita contactul cu particulele de polen. De asemenea, faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă.

Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie, ștergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

A început sezonul ambroziei, o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie.

A început sezonul ambroziei, o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie.

[Sursa foto: Pexels.com]

Totodată, în cazul alergiilor severe medicul sfătuiește prezentarea de urgență la spital.

Ce trebuie să faceți în cazul în care aveți simptomele unei alergii?

”Recunoașteți rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul, adică mâncărimea, erupţiile maculo-papuloase sub formă de pete sau de umflături roşii ce se extind rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea, disfonia sau vorbirea cu dificultate, deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu sensibilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă după expunere și evoluție potențial letală”, a explicat doctorul.

Citește și: Cum recunoști alergia la ambrozie. Zece simptome asociate cu aceasta

Ștergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.

Ștergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.

[Sursa foto: Pexels.com]

”În reacțiile severe adrenalina e regina și dozele mari de corticosteroizi. Învățați să folosiți dumneavoastră, dar și anturajul adrenalina autoinjectabilă. Trebuie să mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome, deoarece evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. De asemenea, nu uitați că 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, în timp ce se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane”,  a precizat Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

În cazul alergiilor severe medicul sfătuiește prezentarea de urgență la spital.

În cazul alergiilor severe medicul sfătuiește prezentarea de urgență la spital.

[Sursa foto: PixaBay]

De știut este faptul că temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru generarea și răspândirea polenului, iar planta este întâlnită adesea pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor. 

”Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă”, a mai spus medicul de la UPU Iași.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si