Close sidebar
Close sidebar

EXCLUSIV: Andreea Constantinescu, un profesor de 10 la examenul de titularizare/ ”Satisfacția când pui o cărămidă la temelia educației este una nemărginită”

Andreea Constantinescu are 30 de ani și, de trei ani, este cadru didactic în Prahova, meserie pe care o iubește atât de mult. Profesoara a vorbit despre lacunele din sistemul educațional și despre salariile dascălilor.

Stefania Pavel,

Andreea Constantinescu are 30 de ani și, de trei ani, este cadru didactic în Prahova, meserie pe care o iubește atât de mult.

[Sursa foto: Andreea Constantinescu - Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Andreea Constantinescu  este unul din cei șapte profesori care au obținut nota 10 la examenul de titularizare. Aceasta are 30 de ani și este profesor învățământ preșcolar, meserie pe care și-a dorit-o atât de mult încă de când era mică.

Andreea Constantinescu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre sistemul educațional din România, despre salariile profesorilor, dar și despre cât de dificil i s-a părut examenul pe care l-a trecut cu nota maximă.

Cât de greu a fost examenul de titularizare?

”Sunt profesor pentru învățământul preșcolar de 3 ani și am ales această profesie deoarece iubesc să fac parte din lumea copiilor și consider că este o meserie ce implică spontaneitate, dar și adaptabilitate la situații neprevăzute. Îmi place mult să fiu înconjurată de copii, din acest considerent îmi propun să înțeleg emoțiile și trăirile fiecărui copil, astfel încât să își atingă potențialul maxim, iar satisfacția când pui o cărămidă la temelia educației este una nemărginită”,

a spus profesoara.

Citește și: EXCLUSIV: Olivia Pădurean, profesoara de 10 la Titularizare 2023: ”Există multe lucruri pozitive in învățământul românesc actual, eu fiind rezultatul acestuia”

Andreea Constantinescu- profesoară

[Sursa foto: Andreea Constantinescu- Facebook]

Andreea Constantinescu a terminat cursurile Colegiului Național „Al.I.Cuza” din Ploiești, iar apoi s-a îndreptat către UPG, unde a urmat cursurile Facultății de Litere și Științe, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar.

De asemenea, are și un master în domeniu și este dascăl pe 23 de copii de la grădinița ce aparține de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Boldești Scăeni. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

”La disciplina la care am susținut concursul, limba și literatura română, pedagogia preșcolară și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în grădinița de copii, consider că subiectele au fost accesibile, au antrenat gândirea independentă ceea ce nu face însă să aibă mai puțină rigoare sau seriozitate”,  a adăugat Andreea Constantinescu.

Care sunt lacunele din sistemul educațional din România?

Cât despre sistemul educațional din România, profesoara este de părere că multe mai trebuiesc puse la punct.

Citește și: Rezultate Titularizare 2023: Edu.ro a publicat notele obținute de profesori. Când se depun contestațiile

”Avem nevoie de un sistem educațional într-adevăr centrat pe elevi, unde aceștia să meargă cu drag, în instituții de învățământ sigure și bine amenajate. Să iasă din școală plini de energie, de idei, și nu încărcați de teme și prejudecăți. Pentru ca România să fie dezvoltată, avem nevoie de profesori competitivi, de egalitate de șanse, de investiție reală în educație”,  a precizat profesoara din Ploiești.

Andreea Constantinescu- profesoară

[Sursa foto: Andreea Constantinescu- Facebook]

”Acum, după greva generală, nădăjduiesc că putem vorbi de un salariu decent în educație, însă învățământului trebuie să i se redea locul și respectul cuvenit, prin alocarea de fonduri pentru infrastructură și dotări. Avem nevoie totodată de cadre didactice cu spirit de obiectivitate, cu conștiința responsabilității care aspiră la perfecționare didactică și la măiestrie în relația cu elevii”,  a explicat Andreea Constantinescu.

Cinci salarii pentru profesorii care predau în zonele defavorizate

Proba scrisă de la examenul de Titularizare a avut loc miercuri, 12 iulie, unde s-au înscris aproape 32.000 de candidați. În acest an, doar proba teoretică a acestui examen s-a susținut, ceea ce face a fi cea mai importantă probă pentru angajare. Sunt disponibile, la nivel național, 6.387 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 5.945 în mediul urban şi 1.342 , anunțul fiind făcut de Ministerul Educației. Condiția pentru a obține statutul de profesor titular este cea de a trece acest examen cu minimum nota 7 (șapte), pentru a obține angajarea pe perioadă nedeterminată, iar pentru perioadă determinată, aceștia trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci).  

Citește și: Titularizare 2023. Când se depun contestațiile? Model de cerere!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Profesorii pot primi pe card cinci salarii minime brute dacă acceptă să predea în zonele defavorizate.

[Sursa foto: PixaBay]

Ministerul Educației a venit și cu o primă pentru profesorii care acceptă să predea în zonele defavorizate. Mai exact, pot primi pe card cinci salarii minime brute.

„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă. Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Până în acest moment însă, Ministerul Educației nu a anunțat lista unităților de învățământ care se află în zone izolate sau defavorizate. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI