”Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografele din România pe 1 septembrie. Cum v-a venit ideea realizării unui documentar despre cultul lui Arsenie Boca și cum ați ales protagoniștii pelerinajului fictiv?

Am pornit acum cinci ani cu gândul să fac un film despre cultul lui Arsenie Boca, ca fenomen social religios, ce înseamnă el pentru noi. Am început să merg în pelerinaje cu diverse grupuri organizate de asociații.

Am făcut asta timp de aproape trei ani destul de des. Mi-am dat seama că pelerinajele erau totuși scurte, două-trei zile, oamenii se schimbau la fiecare pelerinaj. Practic, nu apucam să construiesc o relație, să merg mai în profunzime.

Cei 20 de pelerini pentru ”Arsenie. Viața de apoi”, selectați în urma unui casting

Și atunci am recurs la o formulă de casting, de asta se cheamă pelerinaj fictiv. Am organizat noi un pelerinaj pentru care am ales 20 de pelerini despre care știam că au înclinație spre Arsenie Boca sau erau curioși, au mai fost în pelerinaje. Am făcut această selecție de oameni și am pornit în pelerinaj organizat. În rest, ficțiune nu e. Oamenii vorbesc, dezbat și spun ce au pe suflet, fără să fie nimic scris înainte pentru ei.

Scenă din filmul ”Arsenie. Viața de apoi”

Scenă din filmul ”Arsenie. Viața de apoi”

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

În schimb, există niște momente de reconstrucție ficțională ale unor pasaje din textele lui Arsenie Boca.

Miracole care se presupune că le-a făcut sau scene din viața lui. Am încercat apoi cu pelerinii să reconstruim, într-o formulă relativ naivă, stângace, de tablou vivant, aceste momente.

Citește și: EXCLUSIV- Festival de teatru pentru adolescenți la Alexandria. Liviu Romanescu (director Ideo Ideis): ”Discutăm cu viitorii adulți despre unde și cum se construiește un adult, un om responsabil, conștient de sine, de mediu, de ceilalți”

Filmările au avut loc în 2021, în timpul pandemiei. Câte zile ați filmat și cum ați colaborat cu pelerinii din distribuție?

Inițial, am filmat de unul singur în pelerinaje organizate de asociații, în decurs de trei ani. Din asta, materialul care a intrat în film e foarte puțin, cam 5-7 minute. În rest, grosul filmării cu pelerinii aleși în urma unui casting a durat numai șapte zile, pe drum, împărțite în două perioade, în toamna lui 2021.

Scenă din filmul ”Arsenie. Viața de apoi”

Scenă din filmul ”Arsenie. Viața de apoi”

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

Filmările au avut loc în timpul pandemiei

M-am bucurat tare că grupul s-a coagulat. Se simțea pe zi ce trece că oamenii erau tot mai legați între ei și mai deschiși față de cameră. Nu pot să zic decât că am avut niște colaboratori excelenți și cu care sper să călătoresc și cu filmul mai departe. Pelerinajul să continue.

În documentar, ați folosit formula de dezbatere în grup. Practic, protagoniștii au fost implicați în discuții libere pe baza unor texte scrise de Arsenie Boca, explorând ce e mit, ce e istorie. Cât de deschiși au fost pelerinii aleși de dumneavoastră?

Mi s-a părut că formula de dezbatere în grup este foarte potrivită și un exercițiu bun de făcut în grup, în sensul că, chiar dacă eram oameni de vârste și provenind din medii diferite, oameni care nu erau neapărat de acord, puteau să stea de vorbă despre temele astea.

Am putut să confruntăm cumva ce e mitologie, ce e fapt istoric, pornind de la niște documente. De multe ori, erau foarte curioși să afle detalii mai factuale din viața lui Arsenie Boca. Sigur, asta nu pune în discuție credința. Credința e un lucru care e foarte solid și impenetrabil și ține de partea noastră misterioasă, de felul în care vedem lumea.

Scenă din filmul ”Arsenie. Viața de apoi”

Scenă din filmul ”Arsenie. Viața de apoi”

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Arsenie Boca a prevestit războiul. Ce a scris părintele despre Rusia

”Arsenie Boca este iubit pentru că vorbește despre niște teme și frustrări ale omului de azi”

Cred că e o formulă destul de simplă pe care am ales-o. Citeam texte din arhive despre Arsenie Boca sau pasaje din lucruri pe care le-a zis și după aceea le discutam împreună. Și apoi aveam și aceste dialoguri 1 la 1 prin care încercam să aflu poveștile lor de viață și care sunt legăturile lor intime, personale, cu figura lui Arsenie Boca.

Arsenie Boca este și un bun produs de marketing. Vorbim aici de un marketing foarte puternic în spatele acestui personaj construit în ultimii ani: agenții de turism pentru pelerinaje, fabrici care produc icoane cu acest ”brand”. Cum credeți că s-a ajuns la această imagine puternică și carismatică?

E clar că Arsenie Boca, ca figură care s-a construit în timpul vieții lui, dar și după moartea lui, prin media și prin alte canale, este un personaj fascinant și foarte complex. Nu e foarte ușor de catalogat. E un personaj care ține de biserică, dar, în același timp, a fost exclus din biserică la un moment dat. Pictura nu lui nu e tocmai canonic bizantin-ortodoxă. Din ceea ce spunea el în textele care au rămas, se vedeau influențe din multe zone mistice, unele orientale, unele occidentale. Era un personaj care a absorbit multe lucruri din afara dogmei.

Carisma lui ține și de faptul că nu e cineva foarte dogmatic, încadrabil în canoanele bisericești. Cred că oamenii îl iubesc și pentru asta. Și îl iubesc și pentru că vorbește despre niște teme și frustrări ale omului de azi, temeri care țin de Apocalipsa care pare că se pregătește, și climatic, și tehnologic. Teama asta a omului contemporan de ce va să vină, nesiguranța lui. Arsenie Boca a găsit un fel de a vorbi despre lucrurile acestea, și în pictură și în predici.

Alexandru Solomon, în timpul unei discuții cu publicul

Alexandru Solomon, în timpul unei discuții cu publicul

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

”Partea de marketing din jurul lui Arsenie Boca e o supra-construcție. Un întreg ecosistem comercial ”

Partea de marketing e o supra-construcție. Sigur că sunt oameni care au văzut imediat potențialul. Și biserica a văzut potențial, și tot felul de întreprinzători privați. Nu e un fenomen care e neapărat specific României sau lui Arsenie Boca. Dacă te duci în locuri de pelerinaje catolice din Vest, și acolo e o întreagă industrie.

E adevărat că în zona Făgăraș probabil că principala sursă de venit pentru oameni a fost acest marketing din jurul lui Arsenie Boca. Industria construită în anii comunismului a sucombat, s-a făcut praf toată infrastructura respectivă, locurile de muncă s-au pierdut. Atunci a fost o lungă perioadă în care oamenii nu au avut din ce trăi și a apărut cultul lui Arsenie Boca.

În jurul lui sunt tot felul de făbricuțe de făcut icoane, artizanat, florării. E un întreg ecosistem comercial care trăiește de pe urma imaginii lui Arsenie Boca.

Revenind la documentar, aș vrea să vorbiți puțin de campania inedită de promovare și ce mesaj transmite posterul filmului?

Noi am lucrat cu o agenție și cu mai mulți artiști. Am pornit de la ideea că fiecare pelerin vede în Arsenie Boca altceva. Și în spațiul public românesc figura lui Arsenie Boca este interpretată în milioane de feluri. Fiecare recunoaște în Arsenie Boca o parte din sine sau recunoaște ceva ce îi displace, merge în ambele sensuri.

Campania de promovare a filmului

Campania de promovare a filmului

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

”Unii îl văd ca ascet, unii îl văd ca rockstar, unii îl văd ca un personaj dubios”

Campania e gândită în așa fel încât să exprime cumva aceste multiple fețe ale lui Arsenie Boca în capul fiecăruia dintre noi. Unii îl văd ca ascet, alții îl văd ca rockstar, unii îl văd ca un personaj dubios, manipulator, unii îl văd ca un sfânt, alții îl văd ca duhovnic desăvârșit, unii îl văd ca businessman. Există o multitudine de fețe și campania încearcă să ilustreze asta. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pe 1 septembrie, ”Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe. Vor fi organizate proiecții speciale în țară?

Urmează să însoțim filmul prin țară, în diverse locuri. Cred că sunt cam 15-20 de localități unde știu eu că merg în următoarele săptămâni. Mi se pare esențial ca filmul să fie urmat de o discuție cu publicul. E un film care pune multe întrebări și cred că o să suscite unele discuții. E bine ca lucrurile acestea să se continue în sala de cinema, după proiecție și de asta am ținut să facem această campanie de proiecții cu discuții.

”Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe pe 1 septembrie

”Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe pe 1 septembrie

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

Citește și: Profeția făcută de părintele Arsenie Boca: „România va fi înconjurată de flăcări… Îmi pare rău că sunteți cei de pe urmă”

Filmul pornește în pelerinaj cinematografic prin țară

O să fim în București, Brașov, Făgăraș, Brăila, Galați, Buzău, Piatra Neamț, Oradea... Între timp, am mai primit niște solicitări de la alte săli de cinema. Sper ca pelerinajul cinematografic să se extindă.

Filmul a avut premiera internațională la începutul lunii iulie. Ce urmează pentru ”Arsenie. Viața de apoi” din punct de vedere al ”pelerinajului” festivalier?

Am avut premiera internațională la Festivalul de la Karlovy Vary. Documentarul a fost bine primit și acolo și a fost multă presă bună. Publicul de acolo a înțeles toată fascinația asta a oamenilor pentru figura religioasă. După aceea am mai fost la Ceau Cinema la Timișoara, la Anonimul în Deltă, la Kosovo la un festival- Dokufest. În toamnă, sunt o serie de festivaluri internaționale unde vom merge.

Dumneavoastră realizați de 15 ani Festivalul One World România, dedicat unor filme documentare cu tematici îndrăznețe. Există public pentru film documentar? Cum ați simțit evoluția publicului român în ultimii ani?

Mi se pare că există o poftă de a vedea documentar de tipul acesta, mai creativ, nu format de televiziune, ci mai profund și mai deștept. Noi am văzut la festival acest lucru. Am început în 2008, era foarte puțin public în săli. Făceam și atunci sesiuni de Q&A după film, publicul era foarte timid, nu mai văzuseră filme de tipul acesta.

”Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe pe 1 septembrie

”Arsenie. Viața de apoi” intră în cinematografe pe 1 septembrie

[Sursa foto: ”Arsenie. Viața de apoi” - Facebook]

”Există un fel de poftă de a vedea povești cu oameni adevărați, bazate pe fapte reale”

În acești 15 ani, lucrurile au evoluat foarte mult. Sunt cozi la filme documentare. Am văzut asta și la Anonimul când am fost. Deci există un fel de poftă de a vedea povești cu oameni adevărați, bazate pe fapte reale, în conjuncturi reale. Oamenii cred că sunt și mult mai pregătiți să vadă asta.

Cred că e foarte important să ai un soi de platformă pentru a discuta lucrurile care sunt dincolo de divertisment și de a ne simți bine. E important să medităm puțin asupra lumii în care trăim prin filmele astea, să ne punem niște întrebări măcar, chiar dacă după aceea ne continuăm viața. Uneori anumite chestii mici se schimbă, în felul în care ne uităm la ceilalți, felul în care facem lucrurile în raport cu natura, lucruri care țin de viața noastră în comun. Dacă nu ne luăm un pic de timp să ne oprim din iureșul ăsta în care suntem prinși cu munca și să reflectăm, e rău. Filmele acestea dau și ocazia de meditație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si